آشنایی با گیاه یوکا

گیاه یوکا

گیاه یوکا از خانواده لیلیاسه است و بومی جنوب غربی آمریکا است .  این گیاه بسیار آرام و پر رشد می‌کند . این گیاه دارای برگ‌های بسیار بزرگ و کشیده است . نوک این برگ‌ها بسیار تیز و به شکل شمشیر هستند و به حالت ایستاده می‌ایستند . با افزایش سن و پیر تر شدن این گیاه برگ‌های پایینی آن از ساقه جدا می‌شوند و می‌افتند.  این اتفاق باعث می‌شود که ساقه گیاه عاری از برگ شود . در زمانی که این گیاه جوان است برگ‌های آن به صورت مومی و شفاف هستند که با افزایش سن گیاه یوکا این برگ‌ها خشن و تیز می‌شوند .

این گیاه در مناطق گرمسیری هر چند سال یک بار ساقه گل دهنده بر روی این گیاه ظاهر می‌شود این گیاه گل‌های به رنگ سفید و کرمی تولید می‌کند که باعث زیبا تر شدن این گیاه می‌شوند. این گیاه مورد پسند افرادی است  که به گیاهان گل دار علاقه دارند است .

تعداد این گل‌ها  بسیار زیاد است و شکل ‌آن‌ها به صورت یک زنگوله کوچک است که واژگون شده است . در بعضی از وقت‌ها گل‌های این گیاه بسیار خوشبو و معطر هستند . اما در محیط‌‌های آپارتمانی این گیاه کمتر گل ‌می‌دهد . در صورتی جوانه‌ های انتهای این گیاه را جدا کنید گیاه یوکا به شکل 2 یا 3 شاخه ای در ‌می‌آید  که از نظر زیبایی جلوه خاصی به وجود ‌می‌آید  .

یوکا ها دارای انواع مختلفی هستند که از نوع Yucca elephantipes هستند . به این نوع از گیاه یوفکا پا فیلی و یا خنجری ‌می‌گویند این گیاه بدون خار و تیغ است .

ریشه‌ های مهم این نوع گیاه عبارت اند از :

  • یوکا جواهری  E. Jewel
  • یوکا پک  E. Puck
  • یوکا ابلق E. Variegata

شرایط محیطی مناسب برای رشد و نگهداری گیاه یوکا

همانطور که همه ما ‌می‌دانیم برای نگهداری و رشد هر گیاه باید مراقبت‌های انجام بگیرد . هر گیاه در یک محیط و با شرایط خاصی رشد ‌می‌کند که شما برای نگهداری از آن باید از این شرایط آگاه باشید . در این مطلب قصد داریم که عوامل تاثیر گذار بر رشد و نگهداری گیاه را مورد بررسی قرار بدهیم .

دمای مناسب

این گیاه در برابر سرما بسیار مقاوم بوده و بهترین دما برای رشد این گیاه محدوده بین 13 تا 27 درجه سانتی گراد است . بهتر است که در فصل‌های سرد سال مخصوصا فصل زمستان حداقل دمای 7 تا 8 درجه سانتی گراد را برای این گیاه فراهم کنید . در تابستان نیز لازم است که گیاه را در محیطی خنک و خارج از اتاق، در حیاط و یا بالکن قرار بدهید .

نور مناسب

گونه‌ های مختلف گیاه یوکا به محل‌های پر نور فضای آزاد نیاز دارند. لازم به ذکر است که این گیاه را نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید .

رطوبت مناسب

این گیاه برخلاف دیگر گیاهان به رطوبت زیادی نیاز ندارند و در هوای تقریبا خشک  حدودا 10 درصد یا بیشتر قابل نگهداری است.

یوکا : شیوه نگهداری و بیماری‌های آن

آبیاری مناسب

همانطور که در قسمت قبل گفتیم این گیاه به رطوبت نیاز ندارد به همین دلیل ‌می‌توانید در فصول گرم سال مخصوصا تابستان به فاصله 2 تا 3 روز یک بار به این گیاه آب دهید و در فصول سرد سال کافی است هر 10 روز یک بار به آن آب دهید .

خاک مناسب

خاک به دلیل تامین آب و مواد مغذی گیاه برای گیاه بسیار مهم است همچنین خاک باعث نگه داشتن ریشه ی گیاه شده و ریشه ‌می‌تواند مواد مغذی مورد نیاز گیاه را به راحتی جذب کند و حیات گیاه تداوم پیدا کند . مناسب ترین خاک برای پرورش گیاه یوکا خاک‌ های سبک و شنی هستند که دارای 50 درصد مواد معدنی است . این گیاه را می‌توانید در گلدان‌‌های متوسط تا  بزرگ بکارید . باید به صورت مرتب زهکشی انجام دهید و از خاک مرغوب برای آن استفاده کنید . بهترین زمان برای تعویض گلدان و خاک این گیاه فصل بهار است و بهتر است هر دو سال یک بار این کار را انجام دهید . این نکته قابل ذکر است که در زمان تعویض گلدان خاک کاملا فشرده شود .

کود مناسب

گیاهان پیر و سن بالا نیازی به کود دهی زیادی ندارند اما گیاهان جوان که توانایی رشد دارند لازم است هفته‌ای یک بار به ‌آن‌ها کود‌ های محلول شیمیایی بدهید.

گیاهان نیز مانند انسان‌ها دچار بیماری‌های متنوعی ‌می‌شوند ما در این قسمت بعضی از بیماری‌‌های که ممکن است گیاه یوکا به آن مبتلا شود را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • علت خشک شدن برگ‌های گیاه یوکا در فصل تابستان

همان طور که در قسمت‌ های قبلی گفتیم این گیاه باید در دمای پایین قرار بگیرد. در تابستان به دلیل افزایش دما و در نتیجه گرم شدن هوا برگ‌های گیاه یوکا خشک ‌می‌شوند. برای برطرف کردن این مشکل باید گیاه را به محل خنک تر منتقل کنید و آن را غبار پاشی کنید.

  • علت زرد شدن برگ‌های زیرین گیاه یوکا

نبودن نور کافی باعث زرد شدن برگ‌‌های این گیاه ‌می‌شود. برای برطرف کردن این مشکل کافی است که گیاه را به محلی که پر نور است منتقل کنید.

  • علت ظاهر شدن پوشش پنبه ای روی گیاه

در زیر ‌برگ‌ها و روی ساقه گیاه توده‌‌های پنبه‌ای سفید و چسبنده به وجود ‌می‌آید  که به آنها شپشک‌ های آرد آلود می‌گویند. شپشک آرد آلود از شیره گیاه تغذیه می ‌کند.این شپشک ها باعث ضعیف شدن گیاه ‌می‌شوند. برای حل این مشکل باید از سموم بسیار قوی و یا پنبه آغشته به الکل استفاده کنید.

  • علت سیاه شدن کامل برگ های شاخه‌ای گیاه

درصورتی که بیش از حد به گیاه آب دهید باعث ‌می‌شود که ‌برگ‌ها سیاه شوند. برای حل این مشکل باید تعداد دفعات آبیاری گیاه را کم کنید و زهکشی گلدان را کنترل کنید. بهتر است یک مدت به گیاه آب ندهید تا سطح گلدان خشک شود.

  • علت سفید شدن سطحی بعضی از برگ‌ها

یکی از بیماری‌ های که باعث ایجاد سفیدک‌ های زیاد بر روی برگ ‌می‌شود قارچ است . برای از بین بردن این بیماری کافی است از قارچ کش استفاده کنید .

یوکا : شیوه نگهداری و بیماری‌های آن

روش تکثیر گیاه یوکا

تکثیر گیاه یوکا به روش‌ های متنوعی امکان پذیر است ما در اینجا 5 تا از روش‌ های تکثیر این گیاه را به شما یاد می دهیم .

روش اول تکثیر با کاشت بذر

یکی از روش‌های مرسوم برای تکثیر گیاه استفاده از بذر است. در این روش کافی است بذر‌ های گیاه یوکا را در خاک بکارید بهتر است این عمل در فصل بهار و در دمای 20 درجه سانتی گراد انجام دهید .

روش دوم تکثیر با پاجوش

این گیاه دارای نهال‌ های کوچک است که شما ‌می‌توانید با جدا کردن ‌آن‌ها همراه با ریشه و کاشت آن در خاک مناسب گیاه را به صورت پاجوش تکثیر کنید. اگر این جوانه‌ها ریشه نداشته باشند شما باید اول آن‌ها را در ماسه مرطوب قرار بدهید تا ریشه دار شوند سپس در خاک مناسب قرارشان دهید . این گیاه زمانی که قسمت پا فیلی یا همان قاعده ساقه در خاک بماند پاجوش تولید ‌می‌کند .

روش سوم تکثیر با قلمه ساقه

در این روش شما ‌می‌توانید ساقه‌ های که دیگر برگ ندارند و به اصطلاح لخت شده اند استفاده کنید . ‌می‌توانید از این ساقه ها ‌قلمه‌‌های به طول 8 الی 10 سانتی متر تهیه کنید . شما باید دو طرف انتهایی قلمه را با چسب پیوند بپوشانید تا ویروس‌ها و یا قارچ ها به آن حمله نکنند . و ‌قلمه‌‌ها را به صورت افقی به صورتی که نصف قطر آن بیرون باشد و نصف دیگر در ماسه مرطوب قرار دهید .  مرحله بعدی روی قلمه‌ها را باید پلاستیک بپوشانید تا رطوبت کافی را برای گیاه به وجود بیاورد . بعد از ریشه دار شدن و جوانه زدن ‌می‌توانید ‌آن‌ها را به گلدان اصلی که حاوی خاک مناسب هستند منتقل کنید .

روش چهارم تکثیر با قلمه ریزوم

در این روش از ریشه‌ های زیر زمینی گیاه قلمه تهیه ‌می‌کنیم . مانند روش تکثیر با قلمه شما نیز ‌قلمه‌‌ها را در ماسه مرطوب قرار دهید . لازم به ذکر است که این نوع روش تکثیر معمول نیست .

روش پنجم قلمه انتهایی نوک ساقه

مدتی پس از سربرداری گیاه یوکا، نهال‌ های کوچکی در انتهای آن به وجود ‌می‌آید .  شما ‌می‌توانید این نهال ها را از گیاه مادر جدا کنید و در ماسه مرطوب بکارید بهتر است این کار را در فصل بهار انجام دهید . لازم به ذکر است که بعد از ریشه دار شدن نهال ها ‌آن‌ها را به گلدان‌های مناسب انتقال بدهید .

 

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه