نخل های زینتی مناسب برای خانه

معرفی انواع نخل‌های زینتی

نخل‌ها، درخت‌ها و درختچه‌های بسیار زیبا و متفاوتی هستند که بهتر است هر شخصی یکی از آن‌ها را برای دریافت انرژی در منزل و یا آپارتمان خود داشته باشد. در کل دنیا بیشتر از ۲۰۰۰ گونه نخل وجود دارد که هر کدام زیبایی خاص خود را دارند و گونه‌های کمی از آن وجود دارند که زینتی باشند.

به صورت کلی اکثر گونه های نخل‌های زینتی بومی مناطق گرمسیر مانند برزیل، گواتمالا، جزایر قناری و سوحال مدیترانه هستند. شکل برگ‌های نخل‌های زینتی با یکدیگر متفاوت بوده و هر کدام زیبایی خاصی دارند. برخی از برگ‌ها پر و شانه‌ای هستند و برخی دیگر بادبزنی و یا پنجه‌ای می‌باشند. اکثر گونه‌های نخل های زینتی به شکل بوته و یا درخت هستند . در این مقاله اختصاصا به روش‌های نگهداری از این نخل‌های زینتی همیشه سبز خواهیم پرداخت.

معرفی چند نمونه از نخل‌های زینتی

  • شامادورا

شامادورا، این درختچه زیبا با ساقه‌های باریک و به شکل نی، زیبایی و جذابیت بسیاری را برای منزل شما به ارمغان خواهد آورد. جالب است بدانید که بیش از ۳۰ نوع نخل زینتی شامادورا در دنیا وجود دارد که از چهار گونه آن در اکثر منازل و آپارتمان‌ها برای زینت دادن به مکان مورد نظر استفاده می‌شود. این چهار گونه شامل

Costaricana، Seifirizii، Microspadix و Erumpens.هستند.

شکل اکثر برگ‌های نخل شامادورا به صورت چتری و مستقیم بوده و این برگ های شبیه به پر مرغ به شکاف‌های جالب خود هر بیننده‌ای را مجذوب خود خواهد کرد.

  • هاویا یا نخل استوایی

اگر به دنبال یک نخل زینتی زیبا با برگ‌های پر و رنگ سبز تیره هستید. قطعا نخل استوایی یا همان هاویا بهترین انتخاب شما خواهد بود. این گیاه دو گونه بهشتی کنتیا و بهشتی چتری دارد که هر دو این گونه‌ها برای استفاده در سالن‌های آرایشی، منازل، بانک‌ها، دفاتر کار و هرمکانی که لازم به زینت بخشیدن در آن باشد، مناسب است.

این نخل زینتی زیبا مقاومت بیشتری نسبت به شامادورا و یا نخل اریکا دارد و اگر شرایط لازم برای نگهداری و محافظت آن وجود داشته باشد با رشد متوسط خود می‌تواند تا ارتفاع حداکثر دو متر رشد کند!

  • نخل مرداب (Cyperus alternifolius)

اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که برای رشد گیاهان علاقمند به رطوبت بالا مناسب است، می‌توانید  نخل زینتی مرداب را مهمان منزل خود کنید. نخل مرداب نخلی رطوبت دوست بوده که اصالتا بومی ماداگاسکار است و اگر شرایط برای رشد و نگهداری از آن فراهم باشد، می‌توان انتظار داشت که تا ارتفاع ۱.۵ متری نیز رشد داشته باشد. ساقه نخل مرداب سخت بوده و شکل برگ های آن نیز خطی شکل و به رنگ سبز تیره است. با توجه به آن‌که این نخل زینتی نیازمند هوایی مرطوب است بهتر است خاک آن باتلاقی باشد و آن را از آب سیراب کنید.

  • نخل بادبزنی یا واشینگتونیا (Washingtonia Filifera)

یکی از دلایلی که اکثر افراد علاقمند به خرید و نگهداری از نخل بادبزنی هستند، شکل برگ‌های آن است که همانطور که از نامش پیداست به شکل بادبزن هستند و یا پنجه‌ای هستند. همچنین برگچه‌های این نخل زینتی زیبا، در قسمت‌های تحنانی به هم اتصال پیدا می‌کنند.

می‌توانید در اطراف برگ‌ها، رشته‌هایی به رنگ سفید و تار مانند را مشاهده کنید که با رشد عمودی خود به زیبایی این گیاه افزوده‌اند.

  • اریکا (areca lutescens)

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که در نگهداری گیاهان منزل خود نیازمند گیاهی مقاوم و انطباق پذیر با محیط اطراف هستید، نخل زینتی اریکا می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. نخل اریکا نیز مانند اکثر نخل‌ها بومی مناطق ماداگاسکار است و از خانواده Arecaceae می‌باشد.

نخل زینتی اریکا یکی از همان گیاهانی است که شما را در کاهلی( البته نه زیاد!)  برای آبیاری بخشیده و یکی از گیاهان مقاومی است که می‌توانید آن را به کسی هدیه دهید.

این گیاه زیبا دارای برگ‌های باریک و کشیده است که با با رنگ‌ سبز تیره و یا زرد خود زیبایی خاصی را برای محیط منزل و یا آپارتمان به وجود خواهد آورد. همچنین اگر شرایط برای رشد گیاه کاملا مساعد باشد می‌توانید شاهد رشد آن تا ارتفاع ۶ متری باشد!

اگر به بدنه اصلی نخل اریکا توجه کنید، می‌توانید شاهد ۶ تا ۸ برگی باشید که روی جوانه بزرگ آن قرار گرفته‌اند.

چگونه از نخل‌های زینتی به خوبی نگهداری کنیم؟

همانطور که اشاره شد اکثر نخل‌ها بومی مناطق مشابه هستند لذا شرایط نگهداری مشابهی دارند که به برخی از آن‌ها برای آشنایی بیشتر می‌پردازیم:

چه نوری برای اکثر نخل‌های زینتی مساعد است؟

به صورت کلی اکثر نخل‌ها برای رشد خود نیازمند نور متوسط و غیر مستقیم خورشید هستند و به همین میزان نور اکتفا می‌کنند. برای مثال پنجره‌های جنوبی و یا شرقی نیز می‌توانند نیاز آن‌ها را کاملا رفع نمایند.

چه دمایی برای رشد و طراوت نخل‌ها مناسب است؟

به صورت کلی دمای هوای بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد برای رشد نخل‌ها مناسب است. همانطور که می‌دانید اکثر نخل‌ها از رطوبت و گرما خوششان آمده و محیط‌هایی با این شرایط را دوست دارند. در نتیجه در محیط‌های مرطوب و گرم رشد قابل توجهی دارند.

آبیاری مساعد برای انواع نخل‌ها به چه صورت است؟

آبیاری بیش از اندازه نخل‌ها از جمله نخل‌های زینتی نتیجه‌ای جز پوسیدگی ریشه‌ها را در پی نخواهد داشت. در نتیجه سعی کنید پس از یکبار آبیاری گیاه، زمانی به ادامه آبیاری بپردازید که سطح گلدان خشک باشد.

چه رطوبتی برای رشد نخل‌ها مساعد است؟

رطوبت متوسط رو به بالا برای رشد و نگهداری از نخل‌ها کافی است. منظور از رطوبت متوسط، میزان ۲۵٪ یا بیشتر است.

چه خاکی برای رشد انواع نخل‌های زینتی مناسب است؟

بهتر است برای رشد نخل‌های مختلف از جمله نخل‌های زینتی از خاکی مناسب و دارای زهکشی مساعد استفاده کنید. خاک‌ها باید سبک و قابل نفوذ باشند. توصیه می شود از خاکی استفاده کنید دارای بیشتر از ۳۰ درصد مواد آلی باشد.

توصیه می‌کنیم از یکی از دو ترکیب زیر برای خاک نخل زینتی خود استفاده کنید:

  1. ۱ پارت خاک لومی+ ۱ پارت خاک برگ+ ۱ پارت شن + ۱ پارت کود پوسیده گاوی
  2. ۲ پارت خاک باغچه+ ۱ پارت خاک برگ+ ۱ پارت خاک تورب

از چه کودی برای نخل‌های زینتی استفاده کنیم؟

کودهای مختلفی برای رشد نخل‌ها مناسب هستند . برای مثال کودهای شیمیایی شامل ازت، فسفر و پتاس می‌توانند برای بسیاری از گونه‌های نخل‌ها مناسب باشند. همچنین اگر مخالف استفاده از کود شیمیایی هستید و یا شرایط استفاده و فراهم کردن آن را ندارید، می‌توانید از کودهای حیوانی استفاده کنید.

همچنین فصل کوددهی گیاهان نیز مهم است. بهترین فصل برای کوددهی به نخل‌های زینتی فصل‌ بهار و تابستان است.

کودهایی که در آب حل شوند، بهترین کودهای شیمیایی هستند که برای گیاهان آپارتمانی مناسب هستند و زودتر در آب حل می‌شوند. می‌توانید مقداری از کود را در آب حل کرده و به گیاه اضافه کنید. از این محلول نیز برای غبارپاشی و ایجاد رطوبت در نخل‌های زینتی می‌توان استفاده کرد.

کودهای شیمیایی و آپارتمانی بسیاری هستند که آماده بوده و می‌توان طبق دستورالعمل از آن استفاده کرد.

کودهایی مانند نیترات پتاسیم به میزان صد گرم، فسفات کلسیم به میزان صد گرم و سولفات آلومینیوم به میزان صد گرم نیز برای رشد گیاه بسیار مناسب هستند.

پس از آنکه آن‌ها را مخلوط کردید، می‌توانید ۲ گرم از این مواد را در یک لیتر آب ریخته و حل کنید و هر ماه و یا هر دوماه یکبار به گیاه کود بدهید. بهتر است کوددهی گیاهان و نخل‌های زینتی در فصل بهار و تابستان باشد و در فصل‌های پاییز و زمستان کوددهی را متوقف کنید.

فراموش نکنید که اگر از کودهای مایع برای کوددهی گیاه خود استفاده می‌کنید، خاک گلدان را مرطوب نگه دارید.

نخل‌های زینتی چگونه در خاک کاشته شوند؟

دو روش اصلی برای کاشت و تکثیر نخل‌های زینتی وجود دارد:

  1. استفاده از بذر
  2. پاجوش

بهتر است از قبل به فکر انتخاب یک گلدان مناسب باشید و کف گلدان را تا دو سانتی متر، پوکه بپوشانید.

همچنین خاک مناسب نخل‌های خود را انتخاب کرده و حدودا ۶ سانتی‌متر از کف گلدان را پر کنید. سپس آن‌ها را در وسط گلدان قرار داده و خاک باقی مانده را در طرفین گیاه قرار دهید.

زمانی که خاک اطراف گیاه پرشد، به اطراف گلدان ضربه بزنید تا خاک در گلدان به صورت یکنواخت پخش شود.

در این مرحله لازم است تا با انگشتان خود، خاک گلدان را به سمت‌های اطراف ساقه و بدنه، فشار دهید. به گونه‌ای فشار دهید که خاک با لبه گلدان یک الی دو سانتی‌متر فاصله داشته باشد.

در مرحله آخر نیز گیاه را آبیاری کنید و در محلی فاقد نور مستقیم خورشید و در سایه قرار دهید.

جالب است بدانید که اکثر نخل‌ها به وسیله بذر تکثیر می‌شوند.

  • تکثیر نخل زینتی به وسیله بذر

بهتر است کار تکثیر نخل زینتی زیبای منزل خود را در فصل بهار انجام دهید. درجه حرارت باید بین ۲۰ تا ۳۰ درجه  سانتی گراد باشد.

در تکثیر یک نخل زینتی باید یک سینی تهیه کرده و آن را تا ۳ سانتی‌متر پر از شن کنید.

سپس عمق سینی را آب ریخته و داخل گلدان مورد نظر خود چند سوراخ ایجاد کنید.

گلدان را برداشته و آن را به داخل شن فرو ببرید و مطمئن باشید که کف گلدان بالای سطح آب داخل شن باشد.

شیشه آبی را برداشته و وارونه کنید و داخل شن فرو ببرید.

با این روش از ثابت بودن آب زیر گلدان مطمئن خواهید شد.

برای آن‌که بطری آب بدون تحرک و ثابت باقی بماند، یک چوب را به آن ببندید.

زمانی که لامپ را روشن کنید، ورقه آهنی سقف جعبه این حرارت را به شن انتقال می‌دهد. فراموش نکنید که برای رویش بذرها، درجه حرارت باید بین ۲۸ تا ۲۹ درجه سانتی‌گراد باشد.

  • تکثیر با پاجوش

زمانی که رشد نخل زینتی به اندازه کافی رسید، می‌توانید شاهد یک و یا چند پاجوش در قسمت ساقه مادری و یا در اطراف آن باشید.

می‌توانید این پاجوش‌ها را از کنار مادر خود جدا کرده و آن را داخل یک گلدان جدید و مستقل قرار دهید.

نکته مهم اینجاست که باید بدانید که شرایط آب و هوایی در ایران به گونه‌ای نیست که گیاهان و نخل‌های زینتی بذر تولید کنند به همین دلیل ایجاد و تولید پاجوش هم در طی مدت زمانی بین ۳ تا ۵ سال اتفاق خواهد افتاد. در نتیجه یکی از بهترین راه‌های تکثیر آن‌ها، روش کشت بافت است که نیاز به تخصص بالا و بهره گرفتن از سیستم‌ها و تکنولوژی بالا دارد که امکان انجام این کار در منزل غیر ممکن است.

امیدواریم این مطلب برای شما دوستان عزیز مفید بوده باشد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه