دراسنا بلالی: نحوه نگهداری و بیماری‌های آن

نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی و راه‌های درمان آن

مقدمه

نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی به دلیل محبوبیتی که این گیاه در میان کاربران پیدا کرده، تبدیل به یک چالش بزرگ برای آنها شده است. این گیاه که برای اولین بار در قاره آفریقا و در مناطق گرمسیری رشد داده شده مشخصات ظاهری کاملاً بارزی دارد. نام لاتین آن Dracaena massangeana بوده و گیاهی از خانواده دراسنایی‌ها محسوب می‌شود. در ادامه هر چه بیشتر با این گیاه و همچنین شرایط نگهداری از آن در برابر بیماری‌ها آشنا خواهید شد.

 

مشخصات ظاهری دراسنا بلالی

قبل از پرداختن به نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی بهتر است مشخصات ظاهری این گیاه را با هم مرور کنیم. دراسنا بلالی با ساقه‌های شبیه نی خود معروف شده است. برگ‌های دراز که وسط آن به رنگ سفید یا سبز کم رنگ و دو لایه اطراف برگ هم به رنگ سبز دیده می‌شود، سراسر این گیاه را در بر می‌گیرند. رشد این گیاه در هوای آزاد تا 4 متر هم دیده شده و برای نگهداری در آپارتمان نیز می‌توان از آن استفاده کرد.

گیاهی که مقاومت نسبی بالایی داشته و در کم آبی‌ها کاملاً از خود مقاومت نشان می‌دهد. دراسنایی‌ها را می‌توان در 20 نوع مختلف پیدا کرد که دراسنا بلالی یکی از انواع مقاوم این خانواده بزرگ محسوب می‌شود. این گیاه همچنین تأثیر فوق‌العاده شگرفی در پاکسازی و تصفیه هوای محیط منزل شما خواهد داشت و می‌تواند به راحتی مواد شیمایی و خطرناک موجود در هوا مانند فرمالدهید و تولوئن را از آن خارج نماید.

 

نکات مهم نگهداری از دراسنا بلالی

از مهم‌ترین شرایطی که در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی باید به آن بپردازیم، شرایط نگهداری این گیاه زیبا و دوست داشتنی است. در ادامه در شرایط مختلف محیطی مناسب برای رشد آن را بررسی می‌کنیم:

 

نور مورد نیاز برای نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی

گیاه دراسنا بلالی یکی از گیاهان نور دوست است که نیاز به نور زیاد خورشید در طول روز دارد. البته باید آن را از تابش مستقیم نور دور نگه داشته و در سایه قرار دهید. کمبود نور باعث ضعیف شدن و رشد کم برگ‌های آن شده و از زیبایی گیاه می‌کاهد. در این شرایط برگ‌ها نمی‌توانند به خوبی رشد کرده و بسیار باریک خواهند شد. قسمت‌های جنوبی، شرقی و غربی آپارتمان می‌توانند نور کافی برای رشد این گیاه را تأمین نمایند.

 

رطوبت مورد نیاز برای رشد دراسنا بلالی

یکی از نکات مهمی که در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی باید به آن دقت کافی داشته باشید، رطوبت مورد نیاز این گیاه است. رطوبت خیلی زیاد می‌تواند مانعی برای رشد کافی این گیاه باشد. فراهم کردن رطوبت نسبی متوسط شرایط لازم برای رشد دراسنا بلالی را فراهم خواهد نمود. یک تا دو بار غبارپاشی در 7 روز با استفاده از آب سبک و بدون املاح می‌تواند تأمین کننده رطوبت مورد نیاز این گیاه باشد. در شرایط محیطی با دمای بالا البته باید هر روز از این ترفند برای تأمین رطوبت استفاده کنید.

 

دمای مورد نیاز برای رشد دراسنا بلالی

دمای محیطی 13 تا 18 درجه ایده آل‌ترین شرایط رشد دراسنا بلالی را ایجاد می‌نماید. البته در مواقعی که دمای منزل بالاتر از 24 درجه برود بهتر است روزانه از ترفند غبارپاشی برای کنترل شرایط نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی استفاده نمایید.

دراسنا بلالی: نحوه نگهداری و بیماری‌های آن

آبیاری مناسب

گیاه دراسنا بلالی در زمینه نیاز آبی شرایط به خصوصی دارد. این گیاه هم به آب زیاد و هم به بی‌آبی و آب کم حساس بوده و ممکن است واکنش‌های منفی داشته باشد. آب زیاد و خیس بودن خاک به حالت باتلاقی می‌تواند باعث پوسیده شدن ریشه‌های گیاه شده و آن را کاملاً  از بین ببرد. خشک شدن زیاد خاک نیز شرایط مشابهی به دنبال خواهد داشت. به صورت کلی در فصول سرد یک بار آب دهی در هفته و در فصول گرم دو بار آب دهی در هفته می‌تواند نیاز آبی گیاه را برطرف سازد. البته حتماً از قبل باید شرایط زهکشی مناسب را برای خاک گلدان تأمین نمایید تا آب در آن باقی نماند. بهترین آب برای رشد این گیاه نیز آب جوشیده سرد شده است.

 

خاک و کود

از نظر خاک مناسب خیلی نیاز به استفاده از خاک‌های پر از املاح برای رشد این گیاه نیستید. ترکیبی از خاک باغچه با کود دامی و یا خاکبرگ و حتی استفاده از پیت ماس می‌تواند شرایط رشد بهینه دراسنا بلالی را در گلدان فراهم آورد. استفاده از کودهای مایع و یا جامد محلول در فصل بهار و تابستان هم به صورت مرتب هر 7 روز دو بار می‌تواند رشد گیاه زیبای دراسنا بلالی را برای شما کاملاً بهینه نماید.

 

شرایط قلمه زنی و تکثیر دراسنا بلالی

بعد از بررسی شرایط مورد نیاز برای نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی حالا در این بخش شرایط قلمه زنی و تکثیر این گیاه را نیز با هم مرور می‌کنیم. برای این منظور می‌توانید از ترفندهای زیر استفاده نمایید:

 

قلمه زدن ساقه

دراسنا بلالی را می‌توان در فصل بهار به راحتی با استفاده از ساقه قلمه زده و تکثیر نمود. برای این منظور ساقه‌هایی با اندازه 10 تا 15 سانتی آن را نیاز خواهید داشت. خاک مناسب برای رشد قلمه‌ها بستر شنی مرطوب و البته گرم است. تنها کافی است بعد از برش دادن ساقه‌ها آنها را به صورت افقی روی شن گرم و مرطوب قرار دهید. البته در صورت وجود برگ در ساقه‌های بریده می‌توانید آن را در حالت عمودی قرار دهید.

 خوابانیدن هوایی

یکی دیگر از روش‌های تکثیر این گیاه که در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی باید به آن اشاره کنیم، ترفند خوابانیدن هوایی است. این ترفند خیلی پیچیده نیست. برای این منظور ابتدا باید ساقه گیاه جوان که اندازه ساقه آن بین 8 تا 20 میلی‌متر رشد کرده را به صورت عمودی در یک لایه نازک سطحی برش دهید. طول برش در حدود 2 سانتی‌متر کافی است. برای باز ماندن محل برش خورده می‌توانید از یک تکه چوب یا چوب کبریت استفاده کنید.

محل برش خورده را با خزه‌های خیس خورده بپوشانید و روی آن را نیز با پلاستیک بپوشانید. بالا و پایین پلاستیک را نیز با نخ ببندید تا رطوبت آن کاملاً حفظ شود. هر روز از قسمت بالایی و به حالت اسپری به خزه‌ها آب برسانید تا رطوبت محیط بالا باشد. با این ترفند بین یک تا دو ماه دیگر می‌توانید شاهد ایجاد ریشه در قسمت برش خورده بوده و آن را از زیر جدا نمایید.

 

تکثیر گیاه

همچنین با کاشت بذر نیز امکان تکثیر این گیاه وجود دارد. برای این منظور باید گلدان مناسبی انتخاب کرده و بعد از فراهم کردن شرایط زهکشی در آن، یک لایه نازک سنگریزه در کف بریزید تا سوراخ‌ها بسته نشوند. گلدان را با مخلوطی از خاکبرگ و شن پر کرده و بذرها را در آن بکارید. خاک گلدان باید در محیط پر نور و گرم قرار داده شده و دائما نیز باید مرطوب نگهداری شود. بهترین فصل برای کاشت بذر دراسنا بلالی فصل بهار است.

 

سایر شرایط نگهداری از دراسنا بلالی

شرایط دیگری که در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی باید به آن دقت داشته باشید به شرح زیر است:

  • برای تعویض خاک گلدان دراسنا بلالی می‌توانید هر دو یا سه سال یک بار اقدام کنید.
  • برای هرس کردن بعد از رشد خیلی زیاد برگ‌ها می‌توانید برگ‌های قدیمی و انتهایی گیاه را قطع کنید.
  • هرس کردن برگ‌های انتهایی باعث می‌شود تا گیاه دو یا سه شاخه شده و زیباتر نیز شود.

 

دراسنا بلالی: نحوه نگهداری و بیماری‌های آن

بررسی بیماری‌ها و مشکلات رایج دراسنا بلالی و شرایط حفظ آن

در این بخش از بررسی شرایط نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی باید به مشکلات رایج آن بپردازیم. آشنایی با این مشکلات می‌تواند منجر به تصمیمات درست در این مواقع شده و گیاه شما را حفظ نماید.

  • متوقف شدن رشد گیاه و ریختن برگ‌هایی پایینی

این مشکل معمولاً به دلیل سرد شدن محیط قرارگیری گیاه رخ می‌دهد. برای برگشت دوباره گیاه باید هر چه سریعتر گلدان آن را به محیطی گرم‌تر انتقال دهید.

  • نوک برگ‌های درسانا بلالی سوخته است.

همانطور که اشاره کردیم گیاه دراسنا بلالی می‌تواند به شرایط محیطی حساس باشد. گرمای زیاد هوا و همچنین رطوبت نامناسب دلیل اصلی بروز این مشکل در این گیاه است. استفاده از تکنیک غبارپاشی به صورت روزانه و انتقال گلدان به محیطی با دمای خنک‌تر می‌تواند این مشکل را از آن دور نگه دارد.

 

  • تغییر رنگ برگ‌های گیاه و ایجاد لکه‌های قهوه‌ای برجسته در برگ‌ها

شپشک سپردار موجود بسیار ریزی است که با زندگی در برگ‌های دراسنا بلالی و تغذیه از آن این ایراد را در گیاه شما به وجود آورده است. گیاه را باید با حشره‌کش‌های مخصوص این شپشک مزاحم سم‌پاشی کنید. قبل از سم‌پاشی نیز با یک دستمال سعی کنید شپشک‌ها را به آرامی از روی برگ‌ها خارج کنید.

 

  • ایجاد توده‌ای پنبه‌ای چسبناک شبیه کپک روی برگ‌ها

یکی دیگر از مشکلات رایجی که در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی باید به آن اشاره کنیم، بروز توده‌های پنبه‌ای سفید و چسبناک روی برگ‌های گیاه است. این مشکل نیز به دلیل وجود شپشکی ریز به نام آردآلود روی برگ‌ها ایجاد می‌شود. این شپشک‌ها به زودی تمام برگ‌های گیاه شما را زرد خواهند کرد. بهتر است با پنبه الکلی و یا پنبه آغشته شده به صابون مایع هر چه سریعتر این موجودات مزاحم را از روی برگ‌ها جدا کنید. استفاده از حشره‌کش را نیز سریعاً در دستور کار قرار دهید.

 

  • سفید بالک

یکی دیگر از حشرات مزاحم روی برگ‌های گیاه آفت سفید بالک است که شعف برگ‌های گیاه را به دنبال دارد. کارت‌های زرد چسبناک می‌توان دام خوبی برای گرفتن و از بین بردن این حشرات مزاحم روی برگ‌های دراسنا بلالی باشد.

 

  • لکه‌های قهوه‌ای بزرگ

وجود لکه‌های قهوه‌ای بزرگ روی برگ‌ها یکی دیگر از ایراداتی است که در نگهداری از دراسنا بلالی ممکن است با آنها روبرو شوید. هوای مرطوب باعث رشد قارچ‌ها روی برگ‌های گیاه شده و این مشکل را ناشی می‌شود. از قارچ‌کش‌ها برای از بین بردن آنها استفاده کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که در حین آبیاری برگ‌های گیاه را خیس نکنید.

 

  • سایر بیماری‌ها و مشکلات دراسنا بلالی

مهم‌ترین و اصلی‌ترین مشکلات این گیاه را با هم مرور کردیم. مشکلات دیگری هم هستند که باید در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی آنها را نیز مرور کنیم. به موارد زیر نیز برای نگهداری از این گیاه دقت کنید:

  • غبارپاشی زیاد گیاه در زیر نور مستقیم خورشید باعث می‌شود تا لکه‌های سوخته روی برگ‌ها ایجاد شود.
  • عدم آبیاری مناسب و غبارپاشی در محیط گرم و کم رطوبت باعث ریختن برگ‌های پایینی خواهد شد.
  • کمبود مواد غذایی و یا کوچک شدن گلدان نیز دلیلی بر ایجاد برگ‌های ریز و متوقف شدن رشد گیاه است.
  • قرار دادن گیاه در معرض جریانات هوایی شدید و نوسانات بالای دمای هوا مخصوصاً در فصول سرد باعث ریزش برگ‌های سبز دراسنا بلالی خواهند شد.
  • آبیاری زیاد و باتلاقی کردن خاک گلدان نیز عاملی برای رشد قارچ‌ها و در نتیجه پوسیدن گیاه است.
  • کافی نبودن نور محیطی عاملی برای رنگ پریدگی برگ‌های دراسنا بلالی است.
  • وجود کنه در روی برگ‌ها می‌تواند باعث زردی آنها شده و تار عنکبوت‌هایی را نیز در روی آنها ایجاد کند. سم کنه مؤثر می‌تواند این مشکل را نیز از بین ببرد.
  • در نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی بایستی با ترفند جلوگیری از زرد شدن برگ‌های گیاه نیز آشنا شوید. برای جلوگیری از زرد شدن برگ گیاه باید شرایط محیطی مربوط به نور، آبیاری و کود را به حالت بهینه در آورید. زیاد شدن و کم شدن زیاد این شرایط می‌تواند دلیلی بر زرد شدن برگ‌ها باشد.
  • همچنین نبود نور کافی دلیلی بر از بین رفتن ترکیب رنگ برگ‌های دراسنا بلالی خواهد بود.

 

جمع‌بندی

دراسنا بلالی گیاه بسیار زیبایی است که می‌تواند محیطی زیبا و البته پاکیزه در آپارتمان برای ساکنین آن ایجاد نماید. اگر از طرفداران این گیاه هستید حتماً باید با نگهداری و بیماری‌های دراسنا بلالی آشنا شده و از ترفندهای بیان شده برای نگهداری بهینه آن استفاده منید تا برای یک بازه زمانی طولانی آن را در منزل در اختیار داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه