تولید کمپوست در منزل

۶ روش مهم برای تولید کمپوست در منزل

اگر شما هم به گل و گیاه علاقه‌مند هستید، احتمالا تاکنون نام کمپوست به گوش‌تان خورده است. از نظر علمی کمپوست یک واکنش تجزیه پسماند مواد آلی به وسیله میکروارگانیسم‌ها تحت یک شرایط کنترل‌شده است؛ به عبارت ساده‌تر می‌توان کمپوست را یک فرایند بازیافت زباله دانست و از آن به عنوان کودی سرشار از ویتامین و عناصر غذایی برای گیاهان استفاده کرد. شما این امکان را دارید که با استفاده از زباله ‌های تر و برخی از مواد دور ریختنی به تولید کمپوست در منزل‌تان بپردازید و آن را برای گلدان، درخت و درختچه‌هایتان استفاده کنید تا رشد مطلوبی داشته باشند.

می‌توانید با استفاده از بقایای مواد غذایی، میوه‌ها و سبزیجات (مانند پوسته تخم مرغ، تفاله چای، پوست مرکبات، سیب، هویج، پیاز، کرفس و…) و بعضی مواد دور ریختنی طبیعی (مانند چمن و علف، برگ و چوب خشک شده، کاغذ، آب بدون مواد شیمیایی و موی سر)، این کود را درست کنید. با تهیه این نوع کود، هم پسماندهای غذایی شما استفاده می‌شود و هم کودی سالم و خانگی برای گیاهانتان فراهم کرده‌اید. علاوه‌بر این تهیه کمپوست خانگی، شما را از خطر سموم و آلودگی‌های کمپوست‌های آماده، در امان نگه می‌دارد. در این مقاله قصد داریم درباره روش‌های تولید کمپوست خانگی توضیحاتی را ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

برای تولید کمپوست در منزل‌تان از استفاده این مواد خودداری کنید

بگذارید در ابتدا به شما بگوییم که چه موادی را نباید در تهیه کمپوست خانگی استفاده کنید:

  • زباله های موجود در کیسه جارو برقی
  • کاغذ چاپ شده
  • مواد سمی
  • چوب سوخته
  • لبنیات
  • انواع چربی‌ها مثل سس و روغن و گریس
  • گوشت و استخوان
  • مدفوع حیوانات خانگی
  • ضایعات طبیعی که با مواد شیمیایی سمپاشی شدند

تولید کمپوست در منزل چه مزایایی در پی دارد؟

همانطور که گفتیم کمپوست‌ها غنی از مواد و ترکیبات مورد نیاز گیاهان هستند و تهیه آنها مزایای زیر را به همراه دارد:

  • کاهش میزان زباله
  • کاهش هزینه خرید کود بازاری
  • تهیه کود طبیعی
  • حفظ محیط زیست
  • مقابله با آفات و بیماری‌های گیاهی
  • حفظ رطوبت
  • افزایش رشد باکتری‌ها و قارچ‌های مفید موجود در خاک

فرایند کمپوست شدن چگونه انجام می‌شود؟

به طور کلی فرایند کمپوست شدن به دو شیوه زیر انجام می‌گیرد.

کمپوست سرد

این روش، برای افرادی مناسب است که نمی‌توانند زمان زیادی را به تولید کمپوست در منزل اختصاص دهند. چراکه تهیه کمپوست سرد نیاز به رسیدگی چندانی ندارد. اما مدت آماده‌سازی آن حدود یک سال یا حتی بیشتر طول می‌کشد. در این روش پسماندهای جدید روی مواد قبلی که در حال تجزیه شدن هستند، فقط اضافه می‌شوند و نباید آنها را مخلوط کرد.

برگ‌های خشک و چمن‌های هرس شده مواد خوبی برای تهیه کمپوست سرد هستند؛ البته بهتر است علف‌های هرز را جدا کرد زیرا کمپوست سرد حرارت زیادی تولید نمی‌کند که بتواند بذر علف‌ها را تجزیه کند. برگ‌ها نیز اگر خرد شوند به روند کمپوست سرد سرعت می‌بخشند.

کمپوست گرم

برای تهیه کمپوست گرم لازم است هر چند وقت یک‌بار مواد زیر و رو شوند تا هوا در میان آنها جریان پیدا کند. به همین دلیل این روش نسبت به کمپوست سرد نیاز به رسیدگی و زمان بیشتری دارد و هرازگاهی بایستی مواد هم زده شود.

اگر بتوانید به‌صورت روزانه یا روز در میان مواد را هم بزنید، فرآیند کمپوست شدن سرعت می‌گیرد  و مدت آماده‌شدن کمپوست به کمهم زدن کمپوست به صورت روزانه یا سه بار در هفته، به تسریع فرآیند کمپوست شدن کمک میکند و کمپوست در مدت یک کمتر از یک ماه آماده می‌شود. اما اگر هفته‌ای یک‌بار مواد هم زده شود، تقریبا سه ماه طول می‌کشد تا کمپوست آماده شود.

کوچکترین ظرف مناسب کمپوست گرم باید ابعادی به اندازه ۱متر در عرض، طول و ارتفاع داشته باشد.

تولید کمپوست در منزل

آشنایی با روش‌های تولید کمپوست در منزل

روش دفن کردن در زمین یا گودال

از این روش اکثرا در باغ‌ها استفاده می‌شود ولی می‌توان در باغچه منزل نیز آن را اجرا نمود. این روش آسان است و نیاز به هم زدن زیادی ندارد.

  • ابتدا یک گودال به عمق ۱۲۰-۴۰ سانتی‌متر در خاک بوجود آورید.
  • مواد قابل بازیافتی که از قبل آماده کرده‌اید را درون آن بریزید.
  • به اندازه ۲۰ سانتی‌متر خاک روی مواد بریزید.
  • اجازه دهید تا کود طبیعی‌تان آماده شود (احتمالا یک سال زمان لازم دارد) و سپس از آن استفاده کنید.

روش سطل فلزی یا پلاستیکی

برای تولید کمپوست در منزل به این روش به یک سطل فلزی یا پلاستیکی نیاز است. می‌توان سطل کمپوست را در تراس یا حیاط خانه قرار داد. توجه کنید اگر منزلتان در ناحیه گرمسیری قرار دارد، سطل کمپوست را در سایه بگذارید زیرا مواد باید مرطوب باشند. اگر هم در ناحیه سردسیری مستقر هستید، باید سطل کمپوست را در معرض آفتاب قرار دهید زیرا تولید کمپوست نیاز به گرما دارد.

  • ابتدا مواد درشت را خرد کنید.
  • بعد از هر بار که مواد جدید را به ظرف اضافه می‌کنید، در صورتی که مواد خشک شده باشند، می‌توانید کمپوست را کمی مرطوب کنید.
  • درب سطل را بگذارید.
  • هر وقت مواد به رنگ قهوه ای تیره در آمد، کمپوست قابل استفاده است.
  • این فرایند به دو الی سه ماه زمان نیاز دارد.

روش سطل فلزی مشابه روش گودال است؛ با این تفاوت که می‌توانید هر دفعه، مواد جدید را با مواد قبلی کمپوست، هم بزنید. البته باید بعد از هر بار که مواد جدید را به سطل اضافه می‌کنید، یک لایه خاک یا زباله خشک مثل شاخ و برگ روی مواد بریزید.

استفاده از محفظه های ساخته شده از توری فلزی یا پلاستیکی

  • ابتدا مقداری توری فلزی خریداری کنید.
  • دو انتهای توری را با سیم مفتول فلزی یا چند گیره ببندید تا به شکل استوانه‌ دربیاید.
  • مواد را به آن اضافه کنید.
  • می‌توانید برای هم زدن مواد، توری را باز کنید، مواد را هم بزنید، و مجددا آن را ببندید.
  • بعد از آن مواد را به محفظه برگردانید و اجازه دهید عمل هم زدن و هوادهی به خوبی انجام گیرد.
  • برای اینکه محفظه ثابت بماند، می‌توانید آن را از چند جا به ستون یا دیوار ببندید.

این روش را می‌توان در هر دو حالت گرم و سرد اجرا کرد. اگر قصد دارید ضایعات آشپزخانه‌تان را به مواد کمپوست اضافه کنید، باید مرتبا مواد را مخلوط کنید.

استفاده از جعبه‌های چوبی

این روش، نسبت به سایر روش‌ها گرانتر است اما دسترسی آسانی دارد. می‌توان به هر دو صورت کمپوست گرم و سرد این روش را اجرا کرد.

  • تخته‌ها و الوارهای چوبی را به شکل جعبه درآورید.
  • برای زه‌کشی جعبه‌ها، دقت کنید که کف جعبه‌ها از زمین فاصله داشته باشند.
  • جعبه‌ها را به‌گونه‌ای بسازید که بتوانید قسمت جلویی آنها را بردارید.
  • روی جعبه‌ها را بپوشانید تا آفت و آفتاب مستقیم به داخل آنها نفوذ نکند.
  • پسماندهای آشپزخانه را می‌توان در زمان هم زدن مواد به کمپوست اضافه کرد؛ اگر قصد هم زدن مواد را ندارید، پسماندهای غذایی را به آن اضافه نکنید.

تولید کمپوست در بشکه

یکی دیگر از روش‌های کوتاه مدت تولید کمپوست در منزل، استفاده از روش بشکه است.

  • بشکه‌ای که درب دار باشد را آماده کنید.
  • بایستی ۶ الی ۹ ردیف سوراخ یک سانتی‌متری در بشکه ایجاد کنید تا هوا رد و بدل شود.
  • برای زه‌کشی آب، در زیر بشکه تعدادی سوراخ ایجاد کنید.
  • برای تسریع عمل تهویه می‌توانید بشکه را روی بلوک سیمانی قرار دهید.
  • مواد کمپوست باید حداکثر ۷۵٪ بشکه را پر کند.
  • هر چند روز یک‌بار بشکه را روی زمین بخوابانید و بغلتانید تا مواد مخلوط شوند و هوادهی مناسب انجام شود.
  • در صورتی که هوادهی زیاد انجام می‌شود، می‌توانید از پسماندهای مواد غذایی به مواد بشکه اضافه کنید.
  • با این روش کمپوست در مدت ۲ الی ۴ ماه آماده می شود.

تولید کمپوست در منزل

روش استفاده ا‏ز جعبه‌های سه قلو

تولید کمپوست در منزل با این روش یک کود خانگی باکیفیت را برای شما فراهم می‌کند. در این روش، جعبه‌ها برای مراحل مختلف تجزیه مورد  قرار می‌گیرند.

  • پسماندهای تازه را به جعبه اول اضافه کنید، اجازه دهید در مدت ۳ تا ۵ ‏هفته تجزیه شوند و سپس آنها را به داخل جعبه دوم بریزید.
  • اجازه دهید عمل تجزیه در ۴ الی ۸ هفته در جعبه دوم انجام شود.
  • سپس مواد را داخل جعبه سوم بریزید تا مرحله نهایی آماده‌سازی کمپوست سپری شود.

در هر دوره تولید کمپوست در منزل، بعد از اینکه مواد را از جعبه اول به جعبه دوم انتقال دادید، یادتان باشد به همان ترتیب مواد تازه را به جعبه اول منتقل کنید. جنس جعبه‌ها را می‌توان از میان چوب، پلاستیک فشرده، فلز یا توری فلزی انتخاب کرد. هر جعبه باید دارای ۹۰ الی ۱۵۰ ‏سانتی‌متر عرض و ۹۰ الی ۱۵۰ سانتی‌متر ارتفاع باشد. می‌توانید قسمت جلویی جعبه‌ها را به‌صورت درب‌های قابل برداشت، طراحی کنید. برای محافظت جعبه‌ها در برابر باران و برف می‌توانید از پوشش برزنتی یا پلاستیکی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه