برگ انجیری: شیوه نگهداری و بیماریهای آن
برگ انجیری گیاهی است که روی برگهای پهن آن، شکافهای منظمی ایجاد شده و این زیبایی ظاهریاش، آن را به گزینهای مطلوب برای نگهداری در منزل و محل کار تبدیل کردهاست. این گیاه در جنگلهای بارانی جنوب مکزیک و کلمبیا رشد میکند. ظاهر مدرن و زیبای این گیاه، باعث شده طرفداران و گیاه دوستان زیادی، آن را در لیست گیاهان محبوب خود قرار دهند. اگر شما هم به این گیاه علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا با نحوه نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری آشنا شوید.
شرایط مطلوب برای نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری
نور
نور ایدهآل برای این گیاه، نور غیرمستقیم و نیمه سایه است. بهتر است گیاه را دور از دسترس نور مستقیم نگهداری کنید زیرا نور آفتاب منجربه سوختگی برگهای آن میشود. نور کم نیز مناسب آن نیست چون باعث بیرنگی برگها شده و ممکن است شکافهای روی آن بسته شوند. بنابراین باید فاصله آن را تا پنجره به گونهای تنظیم کنید که از نور سایه روشن برخوردار شود؛ یعنی در جایی که نور کافی موجود باشد اما آن نور، ناشی از تابش مستقیم نور خورشید نباشد. کنار پنجرههای شمالی میتواند جای بسیار مناسبی برای قرار دادن این گیاه باشد.
آبیاری
این گیاه دوستدار آبیاری زیاد نیست و نسبت به آن حساس است. بین دو زمان آبیاری آن، باید ۲ تا ۳ سانت از سطح خاک گلدان خشک شده باشد. برای اینکار میتوانید از یک تکه چوب و یا انگشتتان کمک بگیرید. به اینصورت که چوب و یا انگشتتان را در خاک فرو کنید و تا عمق ۲ تا ۳ سانتیمتری، خاک گلدان آن را بررسی کنید. اگر خاک به چوب یا انگشت نچسبید، باید گیاه را آبیاری کنید. در غیر اینصورت آبیاری را به تعویق بیاندازید؛ چراکه آبیاری زیاد باعث پوسیدگی ساقه و از بین رفتن ریشه گیاه برگ انجیری میشود.
رطوبت
برگ انجیری به محیط مرطوبی نیاز دارد. برای تامین رطوبت این گیاه، بهترین کار این است که شما زیرگلدانی را پر از سنگریزه کنید و سپس آن را پر از آب کنید، به طوریکه آب با گلدان تماس مستقیم نداشته باشد. یادتان باشد برگها در روزهای بسیار گرم، نیاز به غبارپاشی دارند. در اینجا برای نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری بهتر است غبارپاشی را با استفاده از آب جوشیده سرد یا آب تصفیه شده، انجام دهید تا نوک برگهای گیاه دچار سوختگی نشوند. گیاه برگ انجیری در تابستان هفتهای دو الی سه بار و در زمستان هر هفته یک بار نیاز به غبارپاشی دارد.
دما
این گیاه به محیطی گرم و مرطوب نیاز دارد و نسبت به تغییرات دمایی بسیار مقاوم است. حداقل دمایی که گیاه میتواند در آن تاب بیاورد، ۱۰ درجه سانتیگراد و حداکثر دمای قابل تحمل آن ۳۰ درجه سانتیگراد است. برای شرایط مطلوب نگهداری و بیماریهای برگ انجیری میتوانید آن را در محیطی با دمای بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد قرار دهید.
خاک
خاک دلخواه برگ انجیری خاک سبک است. میتوانید از خاکهای آماده، ترکیبی از خاک باغچه و خاک برگ یا کمپوست برای گلدان این گیاه استفاده کنید. اگر خاک ضعیف و بدون مواد مغذی باشد، برگهای این گیاه کوچک میشوند و شکافهایشان از بین میرود.
تغذیه
برگ انجیری نیاز چندانی به کوددهی ندارد. اگر تمایل دارید گیاهتان دارای برگهای بزرگ شود، کافی است ماهی یکبار به آن کود دهید؛ چون کوددهی زیاد به این گیاه آسیب میزند. میتوان برای نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری به مقدار ۲ گرم در لیتر از کود مورد نیاز برگ انجیری را با کود کریستالون سبز مخلوط کرد و از فروردین تا آبان ماه، از آن استفاده کرد.
روشهای تکثیر گیاه برگ انجیری
تکثیر گیاه برگ انجیری، با ۳ روش امکانپذیر است:
- کاشت بذر
- خوابانیدن ریشه های هوایی
- قلمه ساقه
تکثیر برگ انجیری با روش کاشت بذر
در این روش کافی است بذر برگ انجیری را در یک گلدان کوچک حاوی کمپوست بکارید و پس از بزرگ شدنِ گیاه، آن را به یک گلدان بزرگتر منتقل کنید.
تکثیر برگ انجیری با قلمه زدن
یکی از بهترین روشهای تکثیر گیاه برگ انجیری، گرفتن قلمه در فصل بهار است. در این روش، هر قلمه باید حداقل دارای سه گره باشد. قلمه را باید از یک سر شاخه با دو یا سه برگ (که حداقل دارای سه گره یا بند باشند) انتخاب کنید و با استفاده از یک چاقوی تیز، آن را جدا کنید. سپس قلمه را در گلدانی با قطر دهانه حدود ۱۳ سانتیمتر و خاک کمپوست یا هر خاک سبک دیگر قرار دهید. حواستان باشد تا حد امکان قلمه را در عمق کم گلدان بکارید؛ به نحوی که جوانه انتهایی قلمه، بیرون از خاک باقی بماند. با استفاده از یک میله آهنی یا قطعه چوبی، تکیهگاهی را برای قلمه ایجاد کنید تا قلمه نیفتد و در جای خود مستحکم شود. بهترین دما برای قلمهها ۲۱ الی ۲۳ درجه سانتیگراد است.
خاک قلمه باید همیشه مرطوب باشد. برای تامین رطوبت قلمهها، از یک کیسه پلاستیکی مانند نایلون فریزر استفاده کنید. کیسه را طوری روی گلدان قرار دهید که کمی بالاتر از گیاه قرار بگیرد و کاملا روی آن نیفتد، میتوان با فرو کردن یک تکه چوب یا میله داخل گلدان، جهت نگه داشتن کیسه، این کار را انجام داد. چند سوراخ برای تهویه هوا بر روی کیسه ایجاد کنید. قلمهها در بازه زمانی ۳ تا ۸ هفته بسته به شرایط محیطی ریشهدار میشوند. پس از اینکه ریشهها رشدکردند، کیسه پلاستیکی را بردارید.
تکثیر برگ انجیری از طریق ریشه هوایی
برگ انجیری، خود دارای ریشههای هوایی است که میتوانید آنها را در خاک بکارید و هنگامیکه گیاه جدید رشد کرد، آن را از گیاه قدیم جدا کنید.
روشهای نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری
زخمهای سفید پنبهای
علت این امر، وجود نوعی حشره آفت به نام شپشک آردی است. برای حل این مشکل، میتوانید با استفاده از سم حشرهکش مانند کنفیدور، گیاهتان را سمپاشی کنید.
رشد کم گیاه
دلیل آن کمبود نور است. بهتر است گیاه را به محیط پر نور ببرید و یا از نور مصنوعی استفاده کنید.
لکههای قهوهای در حاشیه یا وسط برگهای گیاه
یکی از دلایل ایجاد لکههای قهوهای برگ انجیری، غبارپاشی برگهای گیاه در معرض نور آفتاب است. در این حالت، قطرات آب مثل ذرهبین عمل کرده و به برگها آسیب میزنند.
عدم وجود شکاف
این امر میتواند در اثر سه علت بوجود بیاید:
- گیاه از گونه متفاوتی است و عدم شکاف عمیق در برگها کاملا طبیعی است.
- گیاه جوان است و هنوز برگهای آن بالغ نشدهاند.
- نور یا مواد مغذی در دسترس گیاه کم است.
بد شکلی و شکاف عمیق برگها
آسیبهای فیزیکی عامل آن است. باید برای نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری، آن را از محلهای پر رفت و آمد دور کنید.
خشکی و چروکدار شدن برگهای گیاه
این امر ناشی از محیط بسیار گرم و خشکی است که گیاه در آن نگهداری میشود. در این مواقع باید گیاه را آبیاری و غبارپاشی کنید.
لکههای سیاه و زخم مانند روی برگهای گیاه
احتمالا محیط نگهداری گیاه، سرد است. بهتر است گیاهتان را به مکانی گرمتر منتقل کنید.
رنگپریدگی برگهای گیاه
ممکن است املاح و مواد غذایی موجود در خاک کاهش یافته باشد؛ در این مواقع گیاه نیاز به تغذیه مصنوعی دارد. همچنین ممکن است گیاه در جای کم نوری قرار گرفته باشد که در اینصورت باید به مکان پرنورتری منتقل شود.
زرد و قهوهای شدن برگها
یکی از دلایل زرد شدن برگهای گیاه، آبیاری بیش از اندازه آن است. علاوهبر این نداشتن زهکش مناسب یا خاک سنگین هم از دیگر عوامل آن است، که بایستی برای نگهداری و بیماریهای گیاه برگ انجیری در این مواقع، اقدامات لازم را به کار بگیرید.
قهوهای شدن نوک برگهای گیاه
ممکن است گیاه تشنه باشد یا اینکه رطوبت آن کم باشد. برای رفع این مشکل، باید فورا گیاه را آبیاری و غبارپاشی کنید؛ همچنین در صورتیکه املاح آب بیش از اندازه است، بهتر است از آب جوشیدهای که سرد شده استفاده کنید.
تار عنکبوت بسته شدن زیر گیاه
علت آن وجود کنه دونقطهای است. راه حل این است که گیاه را با یک کنهکش سمپاشی کنید تا علائم برطرف شوند. علاوهبر این غبار پاشیِ و تمیز کردن سطح زیرین برگها و افزایش رطوبت، در کاهش آفت موثر است.
- آرزو
- 1399-12-07
- 538 بازدید