در این مقاله قصد داریم به معرفی نخل اریکا پرداخته و ویژگیهای آن را مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم.
به جرأت میتوان گفت که نخل اریکا یکی از گیاهان بسیار زیبا و جذاب برای آپارتمانها و حتی ادارهجات و … است که فضای محیط کار را گرمتر و دوستانهتر از همیشه میکند. این گیاه شبیه به نخل کنتیا است و بسیاری از انسانها نخل اریکا را با کنتیا اشتباه میگیرند. اما جالب است بدانید که تفاوتهای بسیاری بین این دو نخل وجود دارد که یکی از این تفاوتها، بزرگی و هیبت نخل کنتیا است که اریکا به پای آن نمیرسد!
همچنین شکل و اندازه برگهای این دو نخل نیز با یکدیگر کمی متفاوت است . شکل برگهای اریکا باریک بوده و از ظرافت خاصی برخوردار است. میتوانید شاهد برگهایی با تراکم بیشتر در نخل اریکا باشید که از این تراکم در نخل کنتیا خبری نیست!
به صورت کلی اریکا نسبت به کنتیا، گیاه ریز بافتتری بوده و برگهای رو به بالای آن باعث متمایز شدن این گیاه نسبت به نخل کنتیا میباشد. نخل زیبای اریکا نیازمند نگهداری و مراقبت بیشتری نسبت به کنتیا است و توصیه میشود در مکانهایی قرار بگیرد که فرد مسئولیت پذیری اقدام به نگهداری و مراقبت از آن کند.
در این مقاله به معرفی این گیاه بسیار زیبا خواهیم پرداخت .
معرفی نخل اریکا
نخل اریکا یکی از آن دسته نخلهای زیبای بومی ماداگاسکار و از خانواده اریکاسه است. رشد نخل اریکا از ۳۰ سانتیمتر تا ۶ متر متغیر است اما نسل این گیاه در منطقه بومی در حال انقراض است. اریکا جزو گیاهانی است که میتوان به راحتی آن را در محیط داخل منزل و یا بیرون از منزل نگهداری کرد زیرا این گیاه سازگاری خوبی با محیطی که در آن قرار میگیرد، دارد.
نخل اریکا مانند نخلهای دیگر از یک بدنه اصلی تشکیل شده است که روی دمبرگ بزرگ آن، ۶ تا ۸ برگ به سمت پایین و رو به بیرون قرار گرفته اند که همین موضوع به جذابیت این گیاه زیبا افزوده است.
اما ممکن است گیاه دارای برگهای بزرگتر و بالغتری باشد که در این صورت شاهد تعداد برگچههای فرعی بیشتری ( بین ۴۰ تا ۶۰ برگچه) خواهید بود.
دمبرگ نخل اریکا، طلایی رنگ بوده و به همین دلیل است که اسم گیاه به areca palm، معروف است.
جالب است بدانید که برگهای اریکا تا ۱۱۰ عدد کاسبرگ را شامل میشوند و هرچه گیاه به سمت بالغتر شدن پیش برود، شباهت آن به پالم بامبو نیز بیشتر خواهد شد.
شرایط نگهداری از نخل اریکا
آبیاری
نخل اریکا مانند بیشتر نخلهای دیگر، از آب بسیار زیاد و خیس شدن کامل خاک خود بیزار است و کافی است در فصلهای رشد گیاه مانند بهار و تابستان آب نسبتا زیادی به گیاه بدهید و این میزان آب در حدی باشد که خاک مرطوب شود نه اینکه خاک در آب غوطهور شود!
در نتیجه بهتر است میزان آبدهی به اریکا پالم زیبای خود را تست کنید و در زمانهایی اقدام به آبیاری گیاه کنید که خاک آن خشک باشد. اما باز هم میزان خشک بودن خاک بستگی به فصل مورد نظر دارد . برای مثال در فصلهای تابستان و بهار بهتر است خاک کاملا خشک نشود اما در فصلهای زمستان میتوانید به گیاه اجازه دهید که پس از خشک شدن کامل خاک، آن را آبیاری کنید.
نکته جالب دیگر این است که اریکا، علاقه زیادی ب خاک اسیدی دارد پس بهتر است از آب بدون املاح و تصفیه شده به همراه مقدار کمی آبلیمو، گیاه را آبیاری کنید.
نور مناسب
اگر قصد دارید گیاه اریکای خود را در معرض نور مستقیم و زیاد آفتاب قرار دهید، پیشنهاد میکنیم که سریعا تصمیم خود را عوض کنید. نخل اریکا در مقابل نور غیر مستقیم نسبتا زیاد عملکرد خوبی دارد و در این شرایط امکان زرد شدن برگهای آن پایین است. یکی از بهترین مکانها برای نگهداری از نخل اریکا قرار دادن آن در پنجرههای جنوبی آپارتمان است. همچنین پنجرههای شمالی و شرقی نیز برای رشد گیاه مناسب هستند اما به صورت کلی باید توجه کنید که نور نسیتا زیاد و غیر مستقیم برای این گیاه بسیار مناسب است. اگر میزان نور اریکا بسیار زیاد بوده و به صورت مستقیم به گیاه بتابد، امکان توقف رشد و عملکرد گیاه و متعاقبا زرد شدن برگهای گیاه وجود خواهد داشت.
دما مناسب
همانطور که اشاره شد، نخل اریکا در مناطق گرمسیری رشد بهتری دارد چرا که بومی همان مناطق است. پس بهتر است محیطی که در آن قرار میگیرد گرم باشد. نمیتوان انتظار داشت که این گیاه بتواند در محیطها و فصلهای بسیار سرد مقاومت بالایی داشته باشد. پس بهتر است در فصل زمستان اریکای خود را به داخل آپارتمان و یا منزل خود و در دمای معتدل بین ۱۵تا ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری کنید.
رطوبت
نخل اریکا از رطوبت خوشش میآید و در محیطهای که دارای رطوبت باشند احساس خوشایندی خواهد داشت و رشد بالایی دارد . به همین دلیل اسپری کردن آب در طول روز توصیه میشود.
همچنین برای آنکه خاک نخل اریکا، همیشه مرطوب باشد پیشنهاد میکنیم در زیر گلدان با آب، پر قرار دهید اما توجه کنید که خاک زیر گلدان با آب، تماس نداشته باشد.
همچنین یکی از بهترین راهها برای نگهداری از نخل اریکا ساخت جزیره است. درست کردن جزیره کار آسانی است و گیاهانی که به رطوبت علاقه دارند از این موضوع نیز استقبال خواهند کرد. ساخت جزیره برای تأمین میزان رطوبت کافی برای گیاهان بسیار مناسب است.
برای ساخت جزیره تنها کافی است که یک زیرگلدانی بزرگتر از گلدان را انتخاب کنید. و در آن سنگهای نسبتا بزرگ و یا شن درشت و یا یک تخته سنگ بزرگ در مرکز آن قرار دهید.
گلدان خود را روی شنها و یا روی تخت سنگ تعبیه شده در زیرگلدانی قرار دهید. و داخل زیرگلدانی را آب بریزید. حواستان باشد که این میزان گلدان با آب موجود در زیرگلدانی تماس مستقیم نداشته باشد . چرا که ممکن است در اثر قرارگرفتن در معرض آب زیاد، ریشه گیاه دچار پوسیدگی شود.
خاک مناسب
همانطور که اشاره شد نخل اریکا علاقه به خاکهای کمی اسیدی دارد. در نتیجه بهتر است از خاکی مرغوب و سبک و دارای پیاچ ۶ برای نگهداری و رشد گیاه استفاده کنید.
چگونه به تقویت خاک گیاه اریکا بپردازیم؟
با توجه به اینکه این گیاه جزو گیاهان زینتی و آپارتمانی است، بهتر است برای رشد آن از کودهای مناسب رشد گیاهان استفاده کنید که باعث رساندن مواد مغذی بیشتری به گیاه خواهند شد. به غیر از فصل زمستان، در سه فصل دیگر سال میتوانید این مواد مغذی را به گیاه اریکای خود برسانید. اما بهترین زمان برای کوددهی به گیاه، فصل بهار و تابستان میباشد. فراموش نکنید که کوددهی باید به میزان کافی باشد. و اگر گیاه خود را بیش از اندازه کوددهی کنید نتیجهای جز زرد شدن برگها را در پی نخواهد داشت!
تکثیر گیاه
نحوهی تکثیر نخل اریکا به دو صورت تکثیر بذر و تقسیم بوته انجام میشود.
۱.تکثیر از طریق بذر
در این روش باید قبل از کاشت، پوشش بذرهای نخل را به وسیله چاقو جدا کنید. و پس از آن اقدام به کاشت بذر کنید. پوشش بذر کمی ضخیم است. تنها کافی است که یک لایه کاملا نازک از خاک روی بذرها قرار بگیرند. و لازم نیست آنها را در قسمت عمیق تر خاک بکارید. و کاشت بذرها به صورت کاملا سطحی کافی است.
با توجه به آنکه روش تکثیر از طریق کاشت بذر کمی زمانبر است ( دوماه) و نیاز به صبر و حوصلهی فراوانی برای جوانهزنی دارد، توصیه می شود که دمای متعادل بین ۲۵ تا ۲۹ درجه سانتیگراد را برای جوانهزنی بذرها انتخاب کنید. در صورت کاهش دما، میزان جوانه زنی بذرها ممکن است بیشتر به طول بینجامد.
فراموش نکنید که علاوه بر قرار دادن بذرها در دمای مناسب، محیط بستر کاشت نیز تاریک نباشد. همچنین در معرض نور مستقیم و زیاد آفتاب نیز قرار نگرفته باشد. محیط روشن و در معرض نور غیر مستقیم خورشید برای جوانهزنی بذر مناسب است.
اما برخی افراد توصیه میکنند که برای آنکه روند جوانهزنی بذرها سریعتر و بی نقصتر انجام شود، بهتر است روی بستر کاشت از یک پلاستیک شفاف استفاده کرد تا شرایطی مشابه شرایط گلخانه برای گیاه ایجاد شود.
برای تکثیر نخل اریکا از طریق بذر باید صبر بیشتری داشته باشید. پس از دو یا سه ماه شاهد جوانه زنی گیاه خواهید بود. خاک گیاه باید مرطوب باشد.
در نهایت پس از مشاهده دو برگ میتوانید آن را به داخل گلدان منتقل کنید. اما اگر قصد دارید نخل اریکای زیبای خود را در فضا و محیط باز نگهداری کنید، میتوانید صبر کنید تا گیاه جان بگیرد و ۵ الی ۶ برگ بدهد.
۲. تکثیر از راه تقسیم بوته
این راه سریعتر و نتیجهبخشتر از راه اول است. فصلهای بهار و پاییز، بهترین فصل برای تکثیر نخل اریکا از طریق تقسیم بوته میباشد. به منظور این کار، یک چاقوی تمیز و تیز را برداشته و قسمتی از گیاه را از گیاه مادر جدا کنید. (حواستان باشد تا چاقو حتما تمیز باشد در غیر این صورت ممکن است گیاه دچار بیماری شود) .
در مرحله بعد قسمتی که ریشه بوته به گیاه مادر متصل می شود را جدا کرده و قطع کنید. در نهایت آن را در یک گلدان دیگر بکارید.
ترکیب شن و خاک برگ برای بستر گیاه مناسب است.
همچنین لازم است تا در یک هفته اول گیاه را در مکانی با دمای متعادل، بین ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و در مکانی به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. (ترجیحا سایه) .
برای افزایش روند رشد و طراوت بیشتر گیاه نیز میتوانید اقدام به غبارپاشی آن کنید.
هرس کردن نخل اریکا
خوب است بدانید که نخل اریکای زیبای شما، در مراحل جوانی احتیاجی به هرس کردن ندارد اما ممکن است در دوران پیری خود برگهای قهوهای ایجاد کند که باید هرس شوند.
- محمدرضا کسائی
- 1399-11-20
- 1018 بازدید