برگ عبایی: شیوه نگهداری و بیماری‌های آن

آنچه از نگهداری و بیماری­های گیاه برگ عبایی و راه­های درمان آن باید بدانید

مقدمه نگهداری و بیماری­های گیاه برگ عبایی

گیاه برگ عبایی نوعی گیاه زینتی با بیش از ۱۰۰ گونه مختلف است. از انواع این گیاه می‌توان به ‌نوع برگ عبایی بنفش و برگ عبایی ابلق اشاره کرد. نوع ابلق آن، دارای نوارهای کرمی‌رنگ است که زیبایی گیاه را دو‌چندان می‌کند. از ویژگی‌های ظاهری این گیاه می‌توان به برگ‌های پهن، کشیده، سبز تیره و براق با دم برگ بلند اشاره کرد. اگر در نگهداری و بیماری‌های گیاه برگ عبایی دقت کافی داشته باشید، ارتفاع آن تا 30 سانتیمتر و برگ‌های آن ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر رشد خواهند کرد. این گیاه ریزوم‌دار بدون ساقه هوایی، از مقاومت بالایی برخوردار است. گل‌دهی برگ عبایی در اواخر تابستان است. گل‌های ریزی روی سطح خاک و در قسمت زیرین گیاه ظاهر می‌شود. آنچه این گیاه را بسیار خاص کرده‌است، همیشه سبزبودن آن و عمر طولانی بدون تغذیه و تعویض گلدان است. خاستگاه این گیاه کشور چین و از خانواده Liliaceae است.

نحوه نگهداری گیاه

اگر تمام شرایط نگهداری از این گیاه را فراهم کنید، گیاهی سرسبزتر خواهید داشت.

  • دمای مناسب

اگرچه این گیاه نسبت به شرایط آب‌وهوایی نامساعد نیز مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد؛ اما بهترین دما برای رشد این گیاه، حدود ۱۱ درجه سانتی‌گراد است. البته این گیاه در دمای پایین، حدود صفر درجه نیز بسیار مقاوم است.

  • نور مناسب

این گیاه در محیط کم‌نور و سایه، رشد بهتری خواهد داشت. سعی کنید از قراردادن گیاه در مقابل نور مستقیم خورشید خودداری کنید؛ حتی اگر در زمان طولانی در محلی با نور کم قرار بگیرد مقاومت کرده و خللی در رشد آن ایجاد نمی‌شود. تابش نور مستقیم باعث زرد و قهوه‌ای شدن برگ‌ها می‌شود. اگر این گیاه را در محیط خانه نگه می‌دارید پشت یک پنجره شمالی و اگر در محیط باز نگهداری می‌کنید آن را در سایه قرار دهید.

رطوبت مناسب

اگر از این گیاه در فصل تابستان نگهداری می‌کنید بهتر است از مه پاش برای ایجاد رطوبت در محیط استفاده کنید.

  • آبیاری مناسب

میزان آبیاری بسیار مهم است. نحوه آبیاری این گیاه در فصول سرد و گرم متفاوت است. در فصل تابستان در یک هفته، 2 تا 3 مرتبه باید این گیاه را آبیاری کنید؛ اما در فصل زمستان هر 14 روز یک مرتبه به آبیاری نیاز خواهد داشت. نوع سبز این گیاه از آبیاری کمتری برخوردار است. آبیاری بیش‌از‌اندازه باعث می‌شود ریشه گیاه پوسیده شود. پس بایستی برای نگهداری و بیماری‌های گیاه برگ عبایی، دقت لازم را به عمل آورد.

  • خاک مناسب

اگرچه این گیاه در خاک‌های فقیر که خاکی کثیف، پر از گردوغبار و فاقد مواد مغذی است، می‌تواند رشد نسبتاً خوبی داشته باشد؛ اما خاک غنی با ph بین 5.5 و 6 باعث می‌شود تا رشد بهتری داشته باشد. بهترین خاک برای این گیاه، ترکیب یک‌سوم خاک باغچه، یک‌سوم ماسه و یک‌سوم کمپوست است. این مواد را با یکدیگر ترکیب کنید و داخل گلدان بریزید. می‌توانید در طول بهار و تابستان برای تقویت گیاه و تأمین مواد مغذی، هفته‌ای یک مرتبه از کودهای شیمیایی محلول در آب استفاده کنید. این گیاه نیاز به آهن دارد؛ بنابراین می‌توانید از کودهای حاوی آهن نیز استفاده کنید.

برگ عبایی: شیوه نگهداری و بیماری‌های آن

نحوه تکثیر گیاه

این گیاه دارای ریزوم‌های سطحی است که با تقسیم آنها می‌توانید عمل تکثیر را انجام دهید. البته توجه داشته باشید که بهترین زمان برای تکثیر این گیاه، اوایل بهار است.

  • گیاه را از گلدان خارج کنید.
  • با یک ابزار تیز، ریزوم ‌برگ عبایی را به چند قسمت تقسیم کنید.
  • هر قسمت را در گلدانی با خاک مناسب قرار دهید. سعی کنید در انتخاب گلدان دقت کنید. زمانی که برگ‌های این گیاه بزرگ می‌شوند در گلدان‌های گرد زیباتر خواهند بود.
  • بعد از گذاشتن قلمه‌ها در گلدان، آن را آبیاری کنید.
  • سپس گلدان‌ها را ۱۰ تا ۱۵ روز در محلی کم‌نور، سایه با درجه حرارت ۱۵ تا ۲۰ درجه قرار دهید.
  • در روزهای گرم از مه پاش برای ایجاد رطوبت گیاه استفاده کنید.

بیماری‌های گیاه و راه‎های درمان

  • زخم سفید پنبه‌ای در سطح زیرین برگ‌ها

وجود یک حشره، عامل اصلی این زخم‌های سفیدرنگ است. برای برطرف کردن این مشکل، هر ۱۵ روز یک مرتبه با یک حشره‌کش قوی، گیاه را سم‌پاشی کنید. همچنین می‌توانید برای نگهداری و بیماری‌های گیاه برگ عبایی در این  مورد با مالیدن پنبه آغشته به سم بر روی لکه‌ها، این مشکل را برطرف کنید.

  • زرد شدن برگ‌ها

از بیماری‌های گیاه برگ عبایی می‌توان به زردشدن برگ‌ها اشاره کرد. اگر بیش از مقدار توصیه‌شده، آبیاری را انجام دهید برگ‌ها رو به زردی می‌روند. بهتر است زهکشی گلدان را نیز بررسی کنید تا آب در گلدان جمع نشود. باید اطمینان پیدا کنید که آب از گلدان خارج می‌شود. بهتر است مرحله آبیاری بعدی را زمانی انجام دهید که سطح خاک کاملاً خشک باشد.

  • ایجاد شکاف بر روی برگ‌ها

اگر تغذیه گیاه بیش از اندازه باشد، در برگ‌ها شکاف ایجاد می‌شود. بهتر است عمل تقویت گیاه را ماهی یک مرتبه و نصف میزان توصیه‌شده انجام دهید. اگر شکاف‌ها بر روی برگ‌ها در حال زیادشدن هستند از تغذیه گیاه تا تابستان سال آینده خودداری کنید.

  • نرم و تیره شدن برگ‌ها

مهم‌ترین دلایل نرم و تیره شدن برگ‌ها، هوای سرد است. به‌احتمال‌زیاد گیاه دچار یخ‌زدگی شده و باید آن را به یک جای گرم منتقل کنید.

  • وجود نقاط زردرنگ در رگبرگ و لکه‌های قهوه‌ای‌رنگ بر روی ساقه و زیر برگ

از نگهداری و بیماری‌های گیاه برگ عبایی، ایجاد لکه‌های قهوه‌ای بر روی ساقه است. وجود یک حشره باعث پیدایش این نقاط بر روی گیاه می‌شود. ماهی یک مرتبه گیاه را با یک حشره‌کش قوی سم‌پاشی کنید.

  • لکه‌های سوختگی و قهوه‌ای‌رنگ روی برگ‌ها

احتمالاً گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار داده‌اید و گیاه دچار آفتاب‌سوختگی شده است.

  • نقاط ریز قهوه‌ای روی برگ‌ها

اگر برای تمیز کردن برگ‌های گیاه از مواد براق‌کننده استفاده می‌کنید به‌مرورزمان لکه‌های قهوه‌ای‌رنگ بر روی گیاه ظاهر می‌شود. بهتر است برای نظافت گیاه به‌جای مواد براق‌کننده از یک تکه پارچه یا اسفنج مرطوب استفاده کنید.

برگ عبایی: شیوه نگهداری و بیماری‌های آن

  • رنگ‌پریدگی برگ‌ها

چندین عامل باعث بروز این مشکل می‌شود، ضعیف شدن خاک، هوای خشک، عدم‌آبیاری و گلدان. باید خاک را تقویت کنید، هوا را مرطوب نگه دارید، آبیاری را به‌موقع انجام دهید و در صورت لزوم، گلدان را تعویض کنید.

  • وجود تار عنکبوت در زیر برگ‌ها

چندین عامل باعث بروز این مشکل می‌شود، ضعیف شدن خاک، هوای خشک، عدم‌آبیاری و گلدان. باید خاک را تقویت کنید، هوا را مرطوب نگه دارید، آبیاری را به‌موقع انجام دهید و در صورت لزوم گلدان را تعویض کنید.

 

نتیجه‌گیری نگهداری و بیماری­های گیاه برگ عبایی

اگر علاقه‌مند به نگهداری گیاه برگ عبایی هستند باید به اصول شرایط نگهداری پایبند باشید. اگر شرایط را به‌خوبی مهیا نکنید گیاه دچار بیماری و آفت می‌شود و اگر به‌موقع مشکل به وجود آمده را برطرف نکنید، گیاه را از دست خواهید داد. در نگهداری گیاه برگ عبایی چهار فاکتور مهم دما، نور، آب ‌و خاک را باید به‌صورت روزمره بررسی کنید تا مانع از خراب‌شدن گیاه شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

جستجو در سایت

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه