راه و روش نگهداری از ساکولنت برای کسی که از این گیاه زیبا در خانهاش مراقبت میکند، قطعا دغدغه مهمی است. گیاهان زنده، زیبا و حساس هستند، وقتی هر کدامشان را به خانه میآوریم در قبالشان مسئولیم، همانند والدین وظایفی داریم که باید به نحو احسن انجام دهیم تا شاهد سرزنده بودن و رشدشان باشیم.
ساکولنت مانند کاکتوس مقاوم است، اما در عین استقامت، اگر حواسمان نباشد آسیبپذیر و شکننده است. در مورد این گیاه مطالعه کنید، اینکه چه روحیهای دارد، نیاز به چه مقداری نور و آب دارد، چطور تکثیر میشود و چه رفتارهایی باعث از بین رفتن این موجود زیبا میشود. در ادامه این مقاله تمام این موارد حیاتی و مهم که باید در مورد آن بدانید را به شما خواهیم گفت.
نگهداری از ساکولنت اینطور آسان است!
قبل از اینکه در مورد روشهای نگهداری از ساکولنت برایتان بگوییم، بهتر است اطلاعات بیشتری درباره آن کسب کنید.
ساکولنت چیست؟
ساکولنتها نوعی از گیاهان گوشتی و آبدار با گونههای مختلف هستند، تنوع این گیاه به ۶۰ گونه میرسد. آنها دارای برگ، ریشه یا ساقههایی ضخیم هستند که علاوهبر ذخیره آب، میتوانند رطوبت را در بافتهای خود ایجاد و حفظ کنند.
ساکولنتها قادرند در محیطهای گرم و کم آب زندگی کنند و با کمک گرفتن از ذخیره آبی که در بدن گوشتیشان نگه میدارند به شکل شگفتانگیزی در این محیطها زنده بمانند. آنها رطوبت محیط اطرافشان را جذب میکنند. با کمک این ویژگی بارز، توانایی تکثیر در شرایط سخت و طاقتفرسا را دارند؛ محیطی که شاید هیچ گیاهی، توانایی بقا و رشد را در آن نداشته باشد.
انواع ساکولنت
ساکولنتها را میتوان به دوسته اصلی تقسیم کرد: ۱. ساکولنتهای نرم ۲. ساکولنتهای سخت
چیزی که باعث ایجاد تفاوت بین این دو نوع ساکولنت میشود، توانایی زندگی آنها در دماهای مختلف است؛ بسته به اینکه گیاه تا چه اندازه میتواند در تغییرات دمایی، تاب بیاورد و زنده بماند. ساکولنتهای سخت بسیار مقاوم هستند و حتی در هوای سرد هم میتوانند شرایط را تحمل کرده و سالم بمانند. گرچه ممکن است در این شرایط تغییر رنگ داده و به خواب برود، اما بدانید گیاه هنوز زنده است. برخلاف آن، نگهداری از ساکولنتهای نرم اینچنین نیست. ساکولنت نرم را نمیتوان در سرما نگه داشت، چون به سرعت از بین میروند. توصیه میکنیم هنگام خرید این گیاه از فروشنده در مورد نوعش بپرسید و با توجه به آب و هوای منطقهتان گل را انتخاب کرده و خرید کنید.
بهترین ساکولنتها
همانطور که قبلا هم گفتیم این گیاه تنوع فراوانی دارد و هر گونه آن برای محیطهای متفاوتی مناسب است. ساکولنتهای سبز رنگ برای داخل خانه مناسبند و ساکولنتهای بنفش و نارنجی برای محیطهای خارج از خانه انتخاب بهتری هستند. در میان گونههای مختلف این گیاه برخی بسیار پرطرفدارند مانند:
- غورهای
- سانسوریا ماری
- آلوئه ورا
- سدوم مورگانیانوم
- هاوارتیا
- سدوم
نگهداری از ساکولنت
نگهداری از ساکولنت قواعد خاص خود را دارد و باید شرایط ایدهآل این گیاه را فراهم کنید تا شاهد رشد و بقای این گیاه باشید.
خاک مناسب
ساکولنتها قادرند در هر خاکی زندگی کنند، اما توجه داشته باشید که از خاک برگ و دیگر جاذبهای آب در خاکشان استفاده نکنید. زیرا تجمع آب باعث پوسیدگی ریشهها میشود. روش درست این است که در خاک آنها، مخلوطی از شن و ماسه قرار دهید تا اینطور به تخلیۀ بهتر آبِ درون خاک کمک کند.
گلدان مناسب
گلدانهای پلاستیکی و شیشهای برای تخلیه آب و تنفس خاک مناسب نیستند. گلدانهای سفالی یا سرامیکی برای این کار انتخابهای بهتری هستند. در این گلدانها آب اضافی از طریق تبخیر سطحی از بین میرود و مانع از صدمه زدن به گیاه میشود. علاوهبر این گلدان باید زهکشی مناسب داشته باشد تا گیاه آسیب نبیند.
آبیاری
آبیاری زیاد ساکولنتها عمدهترین دلیل از بین رفتن آنهاست. چون آنها گیاهان کم آبی هستند و آبیاری بیش از حد، باعث مرگشان میشود. اگر گلدان ساکولنت شما کوچک است، هفتهای یکبار برای آبیاری کافی است. اما برای گلدانهای بزرگتر این کار را به دو بار در هفته افزایش دهید. در فصل زمستان اگر ساکولنت در محیط بسته قرار دارد، آبیاری ماهی یک بار مناسب آن است.
نور
ساکولنتها گیاهانی نور دوست هستند، اما نه به این معنی که در طولانی مدت آنها را در برابر تابش مستقیم آفتاب قرار دهید، این کار به سلامت گیاه آسیب میرساند. همچنین تابش شدید آفتاب باعث سوختگی و از بین رفتن ساکولنت میشود.
اگر نور محیط زندگی یا محل کار شما کم است، توصیه میکنیم برای نگهداری از ساکولنت، گونههای خاصی از آنها که در برابر نور کم مقاوم هستند را خریداری کنید. ساکولنتهای سبز رنگ از مقاومت بیشتری در برابر نور کم برخوردارند و گزینه مناسبی برای محیطهای کم نور هستند. نور کم باعث بلندتر شدن ساقه گیاه میشود، زیرا ساکولنت سعی میکند قد خود را بلندتر کند تا به نور مناسب برسد. پنجرههای جنوبی از لحاظ نورگیری بهترین محل برای این گیاه هستند. ساکولنتها همچنین روشنی در طول روز و محیط نیم سایه بعد از ظهر را دوست دارند.
کوددهی
با توجه به اینکه این گیاهان مقاوم و سرسخت هستند، نیاز به کوددهی مداوم آنها نیست. در ابتدا تا شش ماه گیاهتان را به حال خودش بگذارید و کوددهی را انجام ندهید، بعد از آن میتوانید این کار را ماهی یکبار انجام دهید. گرچه کوددهی به صورت یک بار در سال هم برای گیاه شما کافی است.
دمای مورد نیاز
ساکولنتها هوای گرم را بیشتر دوست دارند؛ اما بعضی از آنها در هوای سرد نیز میتوانند زندگی کنند. فقط گیاه خود را از تغییرات زیاد دمایی در امان نگه دارید. زیرا نوسان دمای زیاد میتواند به آن آسیب بزند.
نحوه تکثیر و نگهداری از ساکولنت
ازدیاد و تکثیر گونههای مختلف ساکولنت ساده است. برای تکثیر این گیاه، میتوانید از میان برگهای آن چند قلمه قوی و محکم را انتخاب کرده، سپس آنها را بریده و از گیاه جدا کنید. دقت کنید که محل برش را نزدیک به ساقه بزنید نه از میان برگ.
بعد از برش، برگها را درون خاک قرار داده و گلدان را به محلی که نور غی مستقیم و نیمسایه دارد، ببرید. قلمهها نباید در معرض نور مستقیم باشند، نور مستقیم باعث از بین رفتن آنها میشود. سپس با اسپری آب رطوبت مورد نیاز قلمهها را تامین کنید. دمای مناسب برای قلمههای ساکولنت، دمای معتدل است.
با گذشت ۴ هفته، قلمهها ریشه میزنند و بعد از ۶ تا ۷ هفته میتوانید گیاه جدیدی که از قلمه رشد کرده را مشاهده کنید. دیدن گیاه جدید روی قلمهها یعنی توانسته به مقاومت کافی برسد، پس وقت آن رسیده که گیاه جدید را از قلمه جدا کرده و در گلدان بکارید. پس از کاشت، بهتر است گیاه را به محل پر نورتری ببرید تا رشد علفی پیدا نکند. چون ساکولنتها به نور کم عادت میکنند و به جای رشد، ساقههایشان بلند میشوند. فراموش نکنید که ساکولنت باید روزانه بین ۶ تا ۸ ساعت در معرض نور کافی قرار بگیرد.
راه دیگر برای قلمه زدن، جدا کردن ساقههای بلند و قرار دادن آنها در آب برای ریشهزایی است. پس از ریشهزایی، میتوانید گیاه را در گلدانی جدید بکارید.
ریزش برگ
ریزش برگهای ساکولنت دلایل بسیاری دارد، که عبارتند از:
- جابهجایی دیرهنگام گلدان. هر چقدر گلدان را بیشتر جابهجا کنید، گیاه کمتر دچار شوک شده و احتمال ریزش برگهای آن کمتر میشود.
- نوسانات شدید دما به خصوص خارج از منزل.
- اگر برگها کم رنگ یا زرد شدند و سپس ریختند، این به معنای نور کم محیط است بنابراین بهتر است گیاه را به محل پر نورتری ببرید.
- بهترین زمان آبیاری گیاه وقتی است که خاکش خشک شده، اگر ساکولنت را زیاد آب بدهید برگهایش به مرور میریزد.
توصیه پایانی
اگر در مورد نگهداری از ساکولنت یا هر گیاه دیگری در خانه و محل کارتان، دانش و اطلاعات کافی ندارید لطفا برای خریدشان دست نگه دارید. وقتی بدون اطلاعات لازم، آنها را به محیط پیرامونتان بیاورید و شاهد از دست دادنشان باشید علاوهبر اینکه مسبب نابودی یک موجود زنده شدهاید، پولتان را هدر دادهاید و حس بدی را تجربه خواهید کرد. از افراد با تجربه در این زمینه راهنمایی بگیرید و در صورت بدحالی گیاه، آن را نزد گلفروشیها برده و برای درمان گیاه اقدام کنید.
- محمدرضا کسائی
- 1399-12-01
- محمدرضا کسائی
- 1399-11-30
- آرزو
- 1399-12-15
- 893 بازدید