حسن یوسف: شیوه نگهداری و بیماریهای آن
گیاه حسن یوسف از گذشته تا به حال بسیار پرطرفدار و محبوب بوده است که به علت زیبایی و پرورش راحت آن، در اکثر خانهها دیده میشود و همچنین به دلیل زیبایی رنگ برگهایشان در ردیف گیاهان پر ارزش و دوست داشتنی قرار میگیرند. این گیاه در دنیا تحت عنوان «ملکه دنباله قرمز» مشهور است. این گیاه به راحتی در آب ریشهدار میشود، حتی در آب خالص. بنابراین زمانی که یک گل حسن یوسف را با خود به خانه یا محل کار میبرید، میتوانید مطمئن باشید که یک گل دائمی و همیشگی خواهید داشت.
شکل ظاهری گیاه حسن یوسف
نگهداری گیاه حسن یوسف در حیاط خانههای قدیمی، برای اکثر ما خاطرهانگیز است. اگر میخواهید گلدانهای زیادی در ابعاد کوچک تا بسیار بزرگ مانند یک درخت، با این گیاه داشته باشید، باید نحوه نگهداری آن را خوب یاد بگیرید. نام فارسی این گیاه از نام حضرت یوسف(ع) که به زیبارویی مشهور بوده، گرفته شدهاست.
گلهای این گیاه شبیه گلهای نعنا و پونهای است که کنار جوی آب رشد میکند، اما میتوان گفت برگهایش که تنوع بسیار زیادی در رنگبندی دارند، از گلهای اینگیاه زیباتر هستند. این گیاه دارای ساقههای چهارگوش و برگهای زیبا با رنگبندیهای بسیار متنوع است. انواع آن در رنگهای صورتی، قرمز، طلایی، ارغوانی و سبز وجود دارد.
آبیاری و رطوبت موردنیاز حسن یوسف
خاک گلدان حسن یوسف باید همیشه مرطوب باشد. به محض خشک شدن خاک، باید آن را آبیاری کنید. تقریبا یک روز در میان نیاز به آبیاری دارد اما دفعات آبیاری در فصل زمستان، باید کاهش پیدا کند.
چنانچه آب محل زندگی شما دارای املاح سنگین می باشد بهتر است آب جوشیده استفاده کنید، یا آب را چند دقیقه در محیط بیرون بگذارید تا املاح آن تهنشین شوند. اگر مشاهده کردید برگهای گیاه شما بیحال هستند، یعنی حسن یوسف شما تشنه است. همچنین آبیاری بیش از اندازه باعث سیاه شدن ساقه و پژمرده شدن حسن یوسف می شود. حتما دقت کنید که زهکشی گلدان قوی باشد تا به محض آبیاری آن، آب اضافی از ته گلدان خارج شود.
ایجاد رطوبت در محیط اطراف این گیاه بسیار ضروری است، زیرا به رطوبت زیادی نیاز دارد. مثلا با گذاشتن دستگاه بخور سرد، یا استفاده از روش مهپاشی. یعنی باید هوای اطراف گیاه را مرطوب نگه دارید نه برگهای آن را؛ میتوانید این کار را با استفاده از اسپری آب انجامدهید. روش دیگر این است که زیرگلدانی را پر از سنگریزه کنید و سپس پر از آب کنید. به این صورت میتوانید رطوبت مورد نیاز گیاه حسن یوسف را ایجاد کنید.
میزان نور مورد نیاز
گیاه حسن یوسف نورپسند است و باید در معرض نور زیادی باشد. اما نباید نورخورشید مستقیم به آن بتابد، زیرا این گیاه با داشتن برگهای نازک و لطیف تحمل تابش مستقیم نور خورشید به ویژه در تابستان را ندارد. تراس جنوبی یا پنجرههای رو به جنوب ساختمان، بهترین مکان برای قرار دادن گل حسن یوسف است. همچنین مکانی که نور از پشت پنجره و پرده نازکی بتابد. در زمستانها رنگ برگهای این گیاه نسبت به تابستان ملایمتر است، زیرا تابش نور در زمستان کمتر است.
دمای مورد نیاز
دمای متوسطی برای نگهداری این گل، نیاز است. بهترین دما برای رشد این گل زیبا، در روز بین 30 -25 درجه سانتیگراد و در شب 25-20 درجه سانتیگراد برآورد شدهاست.
خاک مورد نیاز
خاک مورد نیاز گیاه حسن یوسف باید مخلوطی از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه باشد. خاک سبک برای این گیاه بهتر است. هرچه خاک آن سبکتر باشد، نیاز به آبیاری بیشتری دارد ولی خاک سنگین رشد آن را کمتر میکند. فراموش نکنید که این گیاه به خاک قلیایی نیاز دارد .
کود مناسب
استفاده از کود ۲۰-۲۰-۲۰ به رشد این گیاه کمک زیادی میکند. حسن یوسف هم مانند دیگر گیاهان آپارتمانی به کود تقویتی نیاز دارد. سعی کنید کود دهی را در فصول رشد یعنی بهار و اوایل تابستان تا قبل از گرم شدن بیش از حد هوا انجام دهید.
روشهای تکثیر
قلمه زدن
این گیاه رشد زیادی دارد به همین دلیل باید مرتبا هرس شود تا همواره خوش فرم باقی بماند و شبیه علف نشود. بعد از عمل هرس میتوانید قسمت های قیچی شده را در آب یا خاک قلمه بزنید. بهترین فصل برای قلمهزنی این گیاه اواسط تابستان تا اواخر پاییز است. از قسمتهای انتهایی ساقه قلمههایی با طول ۵ تا ۸ سانت به آرامی و با وسیله ای تیز جدا کنید. از فشار دادن ساقهها بپرهیزید زیرا ساقههای این گیاه بسیار ترد هستند. سپس قلمههارا در گلدان حاوی خاک برگ و کمی ماسه بکارید و در محیط گرم و پر نور نگهداری کنید. رطوبت مورد نیاز را به قلمهها برسانید و مواظب باشید خشک نشوند.
حتی میتوانید قلمه را در آب نگهداری کنید و بعد از ریشه دار شدن در خاک سبک بکارید. هنگام کاشت مراقب ریشههای این گیاه باشید که آسیب نبینند.
کاشت بذر
اگر میخواهید گیاهی قویتر با برگهای درشتتر داشتهباشید، از کاشت بذر آن استفادهکنید. پرورشدهندگان و فروشندگان این گیاه از طریق کاشت بذر اقدام به تکثیر این گیاه میکنند. اگر میخواهید از طریق کاشت بذر این گیاه را تکثیر کنید، میتوانید بذرهای این گیاه را در فصل بهار در خاکبرگ سبک بکارید و در محیط گرم نگهداری کنید.
روی گلدان را نایلون بکشید و گاهی آب اسپری کنید تا فضایی شبیه به گلخانه ایجاد شود. بعد از جوانه زدن بذرها نایلون را بردارید و گیاه را در فضای پر نور نگهداری کنید.
آفت گیاه حسن یوسف به چه شکل است؟
اگر روی برگها، زخمهای سفید پنبهای و آردی مشاهده کردید، گیاه شما مبتلا به آفت شپشک آردآلود شدهاست. مهمترین آفت این گیاه، شپشک آردآلود است. در این صورت باید گیاه را قرنطینه کنید و با محلول نصف آب و نصف الکل به وسیله پارچه آفت را از روی برگها پاک کنید.
اگر دیدید گیاه هنوز هم به این آفت دچار است، از سم شپشک استفاده کنید. آفت دیگری برای این گیاه وجود دارد و آن شته است که در صورت دچارشدن گیاه با استفاده از سم شته باید آنها را از بین ببرید.
تغییر رنگ برگهای گیاه حسن یوسف:
سیاه شدن ساقه حسن یوسف
آبیاری بیش از حد، خاک نامناسب و عملکرد نادرست زهکشها موجب پوسیدن ریشه و در نهایت سیاه شدن ساقهها میشود.
کم رنگ شدن برگهای حسن یوسف
نبودن نور کافی باعث کمرنگ شدن برگهای این گیاه میشود. اگر نور کافی به حسن یوسف نرسد، رنگ دانههای خود را از دست میدهد.
زرد شدن و ریختن برگهای پایینی حسن یوسف
اگر مشاهدهکردید برگهای پایینی درحال زرد شدن و ریختن هستند، آبیاری را کم کنید و زهکش گلدان را چک کنید.
ایجاد نقاط سوخته روی برگهای حسن یوسف
در این صورت باید از قارچ کش استفاده کنید زیرا گیاه دچار بیماری قارچی شدهاست. البته این مشکل میتواند به دلیل غبارپاشی در زمان گرمای هوا نیز باشد.
ریزش برگهای حسن یوسف
علل خشکشدن و ریزش برگهای گیاه حسن یوسف میتواند خشکی هوا و نور مستقیم و شدید خورشید باشد. همچنین سرما و آبیاری بیش از اندازه موجب میشود برگها در حالیکه سالم هستند، بریزند.
- محمدرضا کسائی
- 1399-12-01
- محمدرضا کسائی
- 1399-11-30
- آرزو
- 1399-11-30
- 1012 بازدید