کروتون: شیوه نگهداری و بیماریهای آن
گیاه کروتون از گیاهان آپارتمانی است که جزء گیاهان نسبتاً مقاوم به شمار میآید. این گیاه برگهای بسیار زیبایی دارد که در شکل، اندازه و رنگ تنوع بسیاری دارند. برگهای کروتون به رنگهای زرد، سبز، قرمز، صورتی، نارنجی و کرم دیده میشوند. کروتون به نور آفتاب نیاز دارد اما نه به صورت مستقیم. بیشتر گونههای این گیاه نسبت به دریافت مستقیم نور خورشید حساس هستند و آسیب میبینند، اما برخی از گونهها که برگهای آنها، رنگهای متنوعتری دارند نیازمند نور بیشتری هستند و همچنین در دریافت نور خورشید نیز مقاومترند. در این مطلب قصد داریم به جزئیاتی در زمینه نگهداری و تکثیر گیاه کروتون بپردازیم. با ما همراه باشید.
شکل ظاهری گیاه کروتون
گونه گیاهی افوربیاسه تنوع بسیار زیادی از انواع گیاهان را شامل میشود که یکی از آنها کروتون است. نام علمی این گیاه Codiaeum variagatum است و در زبان انگلیسی به نام Croton و GardenCroton شناخته میشود. محبوبیت کروتون بیشتر به خاطر دارا بودن برگهای زیبای آن است که رنگها و شکلهای بسیار متنوعی دارند. در صورت فراهم کردن شرایط مناسب، این گیاه بوتهای میتواند تا ۶ پا رشد کند و در این صورت زیبایی وصف ناپذیری به منزل شما خواهد بخشید.
برگها و گلهای کروتون
برگهای این گیاه ترکیبی از چند رنگ زرد، صورتی، سبز، قهوه ای و نارنجی هستند و گاهی نیز رنگ ارغوانی در بین آنها دیده میشود. در بعضی از انواع این گیاه، برگها به صورت انجیری و سه پر هستند، دمبرگ آنها کوتاه است و با فاصله کمی به ساقه متصل هستند. گلهای کروتون نیز از اجزاء اصلی آن محسوب نمیشوند و در صورت رویش، بهتر است برای تقویت بیشتر گیاه بریده شوند. گلدهی در کروتون به ندرت مشاهده میشود؛ در عوض ساقهها، شاخهها و برگهای این گیاه رشد نسبت زیادی دارند و به همین خاطر است که نگهداری و تکثیر گیاه کروتون با استقبال زیادی روبهرو شدهاست. جنس ساقههای کروتون نیمه خشبی و گاهی خشبی است و در صورتی که آسیب ببیند، شیرابهای به رنگ سفید از آن تراوش میکند.
شرایط نگهداری و تکثیر گیاه کروتون
برای نگهداری و طول عمر این گیاه، لازم است به عواملی از جمله دما، رطوبت و نور توجه شود که در ادامه به طور جزئیتر در مورد هریک از این عوامل اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهیم.
دما
آب و هوای مناطق گرمسیری برای گیاه کروتون ایدهآل است و در این هوا، حتی در خارج از منزل نیز رشد چشمگیری دارند. این گیاه در صورت تغییر دمای متناوب و همچنین در آب و هوای سرد به شدت آسیب میبیند و حتی ممکن است از بین برود. دمای مطلوب برای کروتون در فصل تابستان و زمستان به ترتیب ۲۷ و ۱۵ درجه سانتیگراد است. اما در صورت امکان دمای ۲۰ درجه سانتیگراد را برای گیاه ایجاد کنید تا در نتیجه تغییرات دمایی، عمر آن کوتاه نشود. در صورتیکه در محل زندگیتان، ماههایی از سال را با هوای سرد و دمای پایین تجربه میکنید، حتماً شرایط مطلوب را در داخل منزل برای رشد گیاه فراهم کنید.
رطوبت
کروتون در برابر رطوبت نیز از مقاومت زیادی برخوردار است و تا حد زیادی قادر به تحمل رطوبت هواست. به این ترتیب در شهرهای شمالی و جنوبی کشور نیز شرایط رشد و تکثیر گیاه فراهم است.
نور
در حالت کلی گیاهانی که برگهای آنها دارای رنگهای گرم هستند به نور بیشتری نیاز دارند و کروتون نیز از این قاعده مستثنی نیست. گیاه کروتون به طور روزانه حدود ۶ تا ۸ ساعت نیاز به نور خورشید دارد تا رشد مناسبی داشته باشد.
روشهای تکثیر گیاه کروتون
تکثیر این گیاه نیز دشوار نیست. کافی است یک قلمه از قسمتهای بالایی گیاه جدا کنید و در خاک قرار دهید. به این ترتیب به همین سادگی قلمه شما ریشه زده و تکثیر میشود. اما نکته قابل توجه میزان گرمایی است که باید برای ریشهدار شدن قلمه ایجاد کنید. بهتر است با پوشاندن گلدان با یک کیسه پلاستیکی این گرما و شرایطی مشابه با گلخانه را برای تکثیر فراهم کنید. به یاد داشته باشید قبل از انجام این کار از سیراب بودن گلدان مطمئن شوید و تا زمانیکه گیاه ریشه نزده و ساقه آن رشد نکرده است، نیازی به آبیاری ندارد.
راهحل دیگری که برای تکثیر گیاه کروتون پیش رو دارید استفاده از بذر است که ممکن است زمان بیشتری ببرد.
نکاتی در زمینه نگهداری و تکثیر گیاه کروتون
برای نگهداری و تکثیر گیاه کروتون نکاتی وجود دارند که در صورت عدم رعایت آنها، روند رشد و حیات گیاه مختل خواهدشد. برای داشتن یک گلدان کروتون سالم و شاداب لازم است به نکات زیر توجه کنید.
غنیسازی خاک
برای فراهم کردن شرایط ایدهآل برای کروتون، لازم است خاک آن را با کود مناسب غنیسازی کنید. یکی از این کودهای مناسب ترکیب کمپوست آلی و خزه زغال سنگ نارس است.
زهکشی گلدان
گلدانی که برای کروتون در نظر گرفتهاید باید زهکشی شدهباشد. برای اطمینان بیشتر بهتر است چند سنگریزه در زیر گلدان قرار دهید.
مکملهای مغذی
این گیاه در فصول بهار و تابستان بیشتر رشد میکنند. در این فصلها بهتر است مواد مغذی مورد نیاز گیاه از طریق محلولهای تقویتکننده، حدودا هر ۱۴ روز یکبار در اختیار گیاه قرار بگیرد. این محلولها را میتوانید با آب ترکیب کرده و سپس گیاه را آبیاری کنید.
کوددهی مناسب
کروتون برای رشد مناسب به کوددهی نسبتا زیادی نیاز دارد. برای نگهداری و تکثیر گیاه کروتون باید ماهی یکبار کوددهی انجام شود و کود مورد استفاده باید حاوی نیتروژن و پتاسیم باشد. کوددهی بیش از حد نیز میتواند آسیبزا باشد و در برگهای گیاه لکه ایجاد کند.
رطوبت خاک
کروتون در فصل رشد نیاز به آبیاری بیشتر دارد. رطوبت دائمی خاک گلدان از ملزومات نگهداری از این گیاه در فصول رشد است. در صورتیکه سطح بالایی خاک گلدان خشک شد، لازم است گیاه مجدداً آبیاری شود. طبیعتاً در فصل زمستان گیاه به آب کمتری احتیاج دارد.
نوردهی
اگر گلدان کروتون را در مقابل پنجره قرار دهید، احتمال رنگی شدن برگهای گیاه بیشتر میشود، به خصوص اگر پنجره در ضلع شرقی یا غربی منزل باشد. اگر نور به گیاه نرسد، برگهای آن سبز میماند.
تنظیم دمای مناسب
سرمای بیش از حد و دمای کمتر از ۱۵ درجه سانتیگراد باعث ریزش برگها و در نهایت منجربه از بین رفتن کل گیاه خواهد شد.
حفظ طراوت برگها
فراموش نکنید که برای نگهداری و تکثیر گیاه کروتون لازم است سطح برگها را به صورت هفتگی با پارچه مرطوب تمیز کنید. هرگز از براقکنندههای شیمیایی برای تمیز کردن برگها استفاده نکنید، زیرا باعث پوسیدگی برگها خواهند شد.
مه پاشی
مه پاشی گیاه نباید زیر نور مستقیم خورشید انجام شود. مه پاشی باید به صورت روزانه در تابستان و هفتهای یکبار در زمستان انجام شود. ایجاد یک جزیره در گلدان به دوام رطوبت گیاه کمک خواهد کرد.
خاک
خاک برگ، خاک باغچه و ماسه نرم مطلوبترین نوع خاک برای کروتون است. لازم است از نشت آب اضافی از گلدان مطمئن شوید تا ریشههای گیاه دچار پوسیدگی نشوند. خاک کمپوست یا خاک هلندی از ایدهآلترین انواع خاک برای گیاه کروتون هستند.
- آرزو
- 1399-11-30
- 662 بازدید