مقدمه
جنس گلدان میتواند تأثیر بسیار زیادی در کیفیت و شرایط لازم برای رشد گیاه در آپارتمان داشته باشد. با توجه به اینکه پرورش گیاه در آپارتمان تبدیل به یک عادت همهگیر شده است، فراهم نمودن شرایط مناسب برای رشد آنها از ملزوماتی است که باید به آنها دقت داشته باشیم. یکی از این ملزومات نیز خرید گلدان مناسب برای کاشت گلها و گیاهان است.
گلدانها را میتوان در جنسهای مختلفی در بازار تهیه نمود. پلاستیک، سفال و ... از جمله نمونه محصولاتی هستند که در ساخت گلدان از آنها استفاده میشود. اما اینکه کدام یک از این گلدانها میتوانند بهترین شرایط رشد را برای گیاهان ما فراهم کنند، موضوعی است که در این مقاله با مقایسه دو نوع گلدان سفالی و پلاستیکی به بررسی آن میپردازیم. برای کسب اطلاعات لازم در زمینه خرید گلدان، همراه ما باشید.
انتخاب جنس گلدان مناسب برای خرید
اگر درصدد خرید گلدان مناسب برای پرورش و کاشت گلها و گیاهان خود در آپارتمان هستید، لازم است تا نکات مهمی را درباره هر یک از دو جنس گلدان پلاستیکی و سفالی در نظر داشته باشید. در ادامه سعی داریم تا با بررسی همه نکات و مزایا و معایب این دو نوع گلدان، امکان انتخاب میان یکی از این رو را سادهتر نماییم.
نکات مهم درباره گلدان پلاستیکی
وقتی صحبت از پلاستیک در جنس گلدان به میان میآید، خیلیها به ساید پلاستیکهای قدیمی ضعیف میافتند. در حالی که پلاستیکهای امروزی به کار گرفته شده برای تولید محصولات پلاستیکی کیفیت به مراتب بهتری دارند. با این حال مهمترین مزیتها و معایب گلدانهای پلاستیکی را با هم مرور میکنیم تا کاربران شناخت بهتری از آن داشته باشند.
مزایای گلدان پلاستیکی
مزایای گلدانهای پلاستیکی به شرح زیر است:
وزن کم گلدانهای پلاستیکی
به عنوان اولین و شاید هم مهمترین مزیت، باید عرض کنیم که گلدانهای پلاستیکی بسیار سبک وزن بوده و امکان حمل آنها بسیار ساده است. از این رو میتوان آن را در شرایط مختلفی استفاده کرد. برای آویزان کردن و یا قرار دادن روی شلف دیواری و مصارف مختلف وزن مناسبی داشته و این امکان را برای کاربران فراهم میآورند.
مقاومت بالای گلدانهای پلاستیکی در برابر ضربه و برخورد با زمین
داشتن مقاومت بالا در برابر شکنندگی و برخورد با زمین یکی از مزیتهای بسیار عالی در گلدانهای پلاستیکی است. اگر از این جنس گلدان در ارتفاع بالا استفاده میکنید، بدون نگرانی از بابت شکستن آن میتوانید اقدام به کاشت گلها و گیاهان مورد نظر خود در آنها کرده و در صورت سقوط نیز باز هم گلدان سالمی در اختیار داشته باشید.
نیاز به آبیاری کمتر
یکی از مهمترین تفاوتهایی که میتوان در بین دو نوع جنس گلدان پلاستیکی و سفالی بر شمرد، تبخیر آب از بدنه گلدان است. در گلدانهای پلاستیکی به دلیل تراکم بالای پلاستیکی شاهد این امر نخواهیم بود . در نتیجه نیاز به آبیاری کمتری نیز خواهید داشت. از این رو حتی اگر آبیاری به موقع گلها را نیز فراموش کنید، باز هم میتوان روی این مزیت گلدانهای پلاستیکی حساب کرد تا آب مورد نیاز برای گیاه در زمان بیشتری تأمین شود.
رنگبندی متنوع و طراحی زیبای ظاهری
با توجه به اماکن طراحیهای مختلف در این جنس گلدانها، میتوانید آنها را در رنگبندی بسیار متنوع پیدا کرده و متناسب با سلیقه خود نسبت به انتخاب طرح و رنگ مورد نظر اقدام نمایید.
قیمت ارزان گلدانهای پلاستیکی
صرفهجویی در هزینه خرید گلدان نیز یکی دیگر از مزیتهای انتخاب و استفاده از گلدانهای پلاستیکی است.
تمیز کردن راحت گلدانهای پلاستیکی
در زمان آبیاری و یا ریختن خاک در گلان، شاهد بروز کثیفیهایی در آنها هستیم که با استفاده از گلدانهای پلاستیکی این مزیت را در اختیار خواهید داشت که به راحتی آن را تمیز کنید. این مزیت جنس گلدان پلاستیکی باعث میشود تا نگرانی زیادی از بابت ریختن آب روی آن در هنگام تکان دادن گلدانها نیز نداشته باشید.
اما جنس گلدانهای پلاستیکی چه معایبی دارند؟
از جمله مهمترین معایب گلدانهای پلاستیکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
امکان تخریب گلدان در اثر برخورد با نور مستقیم
پلاستیک به صورت کلی مقاومت خیلی خوبی در برابر تابش نور مستقیم خورشید نداشته و در صورت برخورد با آن میتوانید شاهد تغییر شکل و دفرمه شدن گلدان خود باشید. از این رو باید به این امر در هنگام نگهداری از گلدانهای خود دقت کنید.
امکان خفگی گیاه در داخل گلدان
عدم امکان تبخیر آب از بدنه گلدان در برخورد با نور خوشید باعث افزایش دمای خاک درون گلدان میشود. همچنین در صورتی هم که گلدان را در سایه و نور غیر مستقیم خورشید هم قرار دهید، خطر پوسیدگی و خفگی گیاه درون گلدان شما را تهدید مینماید.
از بین رفتن تدریجی کیفیت و زیبایی ظاهر
هر چند ممکن است خود گلدانهای پلاستیکی طول عمر مناسبی داشته باشند اما به مرور شاهد خواهید بود که زیبایی ظاهری آنها از بین رفته و امکان استفاده از آنها عملاً وجود ندارد. این خاصیت جنس گلدان پلاستیکی است. از این نظر گلدانهای سفالی عملکرد بهتری از خود نشان میدهند و تا سالها بدون هیچ مشکلی میتوانید آنها را در اختیار داشته باشید.
امکان ایجاد شرایط نامناسب بهداشتی برای گیاه
یکی دیگر از ایرادات و معایب گلدانهای پلاستیکی در عدم امکان رعایت کامل نکات بهداشتی در آنها است. نفوذ مواد شیمایی سمی درون خاک و آب گلدان باعث سمی شدن آنها میشود. این موضوع وقتی خیلی اهمیت پیدا میکند که قصد پرورش گیاهان خوراکی درون آن را داشته باشید. در این مواقع بهتر است سراغ جنس گلدانهای سفالی بروید که از این نظر مشکلی ایجاد نمیکنند.
مزیتها و معایب گلدانهای سفالی
برای خرید گلدان یکی دیگر از انتخابهای معمول پیش روی کاربران گلدانهای سفالی است. در این بخش از مقاله با بررسی کیفیت و مزیتها و معایب این گلدانها نیز قصد داریم تا شناخت بهتری در این باره برای کاربران ایجاد کرده و امکان انتخاب آگاهانهتر را برای عزیزان فراهم آوریم.
مهمترین مزیتهای جنس گلدانهای سفالی
مزیتهای گلدانهای سفالی به شرح زیر هستند:
تعادل بالای گلدانهای سفالی
وزن گلدانهای سفالی به دلیل مواد به کار گرفته شده در آن بالا است. این وزن زیاد باعث میشود تا تعادل این گلدانها حتی در ابعاد کوچک نیز بسیار بالا بوده و امکان واژگونی برای آنها وجود نداشته باشد. مخصوصاً اگر قرار است از گلدانهای خود بر روی زمین و در معرض برخورد با انسان استفاده کنید، این مزیت میتوانید شرایط بهتری را برای آن ایجاد نماید.
خارج شدن سریعتر آبهای اضافی
اگر آب زیادی را در زمان آبیاری درون گلدانهای سفالی بریزید، تبخیر آب از بدنه گلدان باعث میشود تا گیاه خیلی در حالت غرقاب نشوند. همچنین از این جهت دچار پوسیدگی نگردد. البته مسلماً این امر باعث میشود تا این جنس گلدان نسبت به گلدانهای پلاستیکی نیاز به آبیاری بیشتری داشته باشند. حتماً به این نکته در هنگام استفاده از گلدان توجه داشته باشید.
سفال دوستدار طبیعت است
سازگاری با طبیعت و عدم ایجاد آلایندههای طبیعی یکی از مزیتهایی است که امروزه در هر وسیله و تولیدی یک مزیت عمده محسوب میشود. در گلدانهای سفالی نیز میتوانید این مزیت بزرگ را شاهد باشید. جنس گلدان سفالی در صورت رها شدن در طبیعت در مدت زمان محدودی تجزیه میشوند. از این جهت باعث آلوده شدن آن نمیشود. عدم وجود مواد شیمایی هم باعث میشود تا در صورت تجزیه مشکلی از این نظر در طبیعت شاهد نباشیم.
خارج کردن خودکار نمکها
رشد گیاه درون خاک باعث میشود تا شاهد وجود نمکهایی در آن باشیم. در گلدانهای سفالی این نمکها به مرور از بدنه گلدان خارج شده و از این نظر میتوانند یک مزیت عالی برای رشد گیاه را فراهم کرده و مانع از بروز آسیب به گیاه در اثر وجود نمک شوند.
ماندگاری بالا
گلدانهای سفالی طول عمر بسیار بالایی داشته و برای سالهای زیاد بدون تغییر در کیفیت ظاهری آنها میتوانید از این گلدانها استفاده نمایید.
عدم آسیبپذیری در برابر نور مستقیم خورشید
این جنس گلدان در اثر نور مستقیم خورشید نیز هیچ آسیبی ندید و به راحتی میتوانید گیاهان خود را با این گلدانها در معرض تابش نور خورشید قرار دهید.
اما معایب گلدانهای سفالی کدامها هستند؟
مهمترین معایبی که میتوان برای گلدانهای سفالی برشمرد به شرح زیر است:
قیمت بالای این گلدانها
به عنوان مهمترین و اصلیترین عیب در این گلدانها باید عنوان کنیم که برای خرید آنها مجبور به پرداخت هزنیههای به مراتب بیشتری نسبت به گلدانهای پلاستیکی هستید.
عدم داشتن تنوع رنگ بالا
هر چند گلدانهای سفالی را امروز در طرحهای متنوعی تولید میکنند، اما از نظر زیبایی ظاهری و تنوع رنگ هنوز هم این جنس گلدانها نسبت به نمونههای پلاستیکی خیلی بالا نبوده و ضعیفتر هستند.
خطر شکسته شدن گلدانهای سفالی
یک اشتباه کوچک حتی در همان زمان خرید و افتادن گلدان از دست باعث میشود تا عمر گلدان سفالی به پایان برسد. با اولین افتادن حتی از ارتفاع کم شاهد تکه تکه شدن گلدان خود خواهید بود.
خشک شدن سریع خاک گلدان در اثر تبخیر از بدنه
برخلاف گلدانهای پلاستیکی در گلدانهای سفالی آب از بدنه گلدان تبخیر شده و به سرعت آب گلدان خشک میشود. اگر به این امر دقت کافی نداشته باشید به زودی شاهد از بین رفتن گیاه خود خواهید بود. به صورت معمول جنس گلدان سفالی نیاز آبی بیشتری را برای گیاه ایجاد مینماید.
جمعبندی
به بررسی مزیتها و معایب هر دو جنس گلدان سفالی و پلاستیکی پرداختیم. با این مزیتها و معایب حالا شما به راحتی میتوانید با توجه به شرایطی که در اختیار دارید، گلدان مناسب را برای خود انتخاب کنید. برای خرید گلدان مناسب دو معیار مهم را بررسی کرده و این دو معیار را با مزیتها و معایب بیان شده در بالا مقایسه نمایید.
1- نوع گیاه و شرایط لازم برای رشد آن
2- شرایط محیطی موجود درر منزل برای پرورش گیاه
با دقت به این دو معیار میتوانید در انتخاب گلدان مناسب اقدام کنید. مسلماً اگر گیاه شما نیاز آبی زیادی نداشته باشد، گلدان سفالی میتواند انتخاب بهتری باشد. شرایط رشد مناسبی را برای گیاه ایجاد نماید. یا اگر نیاز به قرار دادن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید را داشتید، باز انتخاب اصلح گلدان سفالی خواهد بود. همچنین اگر نیاز به قرار دادن گلدان در ارتفاع را داشتید، گلدان پلاستیکی میتواند به گزینه بهتری تبدیل شود. با بررسی و مقایسه این شرایط امکان انتخاب گزینه مناسب برای شما راحتتر خواهد بود.
- محمدرضا کسائی
- 1399-12-01
- محمدرضا کسائی
- 1399-11-30
- آرزو
- 1399-12-15
- 759 بازدید